© Pete Souza via Wikimedia Commons

Uusi tutkimus: vasenkätiset ovat parempia matematiikassa

Jos käytät kätevämmin vasenta kättäsi, aivosi voivat olla parempia ratkaisemaan vaikeita matemaattisia tehtäviä kuin oikeakätisten aivot. Näin osoittaa laaja tutkimus, jossa koehenkilöinä oli italialaisia koululaisia.

perjantai 23. kesäkuuta 2017 teksti Rikke Jeppesen

Marie Curie, Nikola Tesla, Bill Gates ja Barack Obama. Kaikki vasenkätisiä. 

Tutkijat ovat vuosia yrittäneet selvittää, kertooko kätisyys jotain myös älykkyydestä. Ja nyt uusi tutkimus, johon osallistui yli 2 300 italialaista koululaista, osoittaa, että vasenkätisyydestä on etua hankalissa matemaattisissa tehtävissä.

Vasenkätisillä on toiset aivot

Suosikkikäsi kertoo siitä, millaisiksi aivot ovat muotoutuneet. Koska oikea aivopuolisko ohjaa kehon vasenta puolta, on pitkään uumoiltu, että vasenkätisillä olisi – ainakin keskimäärin – tavallista kehittyneempi oikea aivopuolisko.

Oikea aivopuolisko ohjaa avaruudellista hahmottamista ja kokonaisuuksien hallintaa. Ja tutkimus on myös osoittanut, että aivopuoliskoja yhdistävä osa on usein suurempi vasenkätisillä, mikä viittaa siihen, että heillä on enemmän ja parempia yhteyksiä aivopuoliskojen välillä.

Parasta on molempikätisyys

Italialaisessa tutkimuksessa koululaiset laitettiin suorittamaan erityyppisiä ja vaikeusasteeltaan vaihtelevia matemaattisia tehtäviä. Vasenkätiset selviytyivät paremmin vaikeista ongelmanratkaisutehtävistä, esimerkiksi funktion yhdistämisestä lukujonoon.

Yhteys oli selvin etenkin nuorilla miehillä, mutta toisaalta taas yksinkertaisista laskutehtävistä selviämisessä ei esiintynyt juuri eroja.

Tutkijat havaitsivat myös, että toisesta kädestä hyvin riippuvaiset koehenkilöt, jotka esimerkiksi käyttivät oikeaa kättään kaikkeen, selvisivät tehtävistä heikommin kuin ne, jotka olivat vähemmän silmiinpistävästi oikea- tai vasenkätisiä. 

Testaa oma älykkyytesi

Tieteen Kuvalehti on julkaissut kenties netin tarkimman, tieteellisesti valikoidun ÄO-testin, joka on kehitetty yleisesti tunnustetun WAIS-III-testin (Wechsler Adult Intelligence Scale III) pohjalta.

Tämän lähemmäs tarkkaa ÄO-testiä et netissä pääse.

>> TEE ILMAINEN ÄO-TESTI TÄÄLLÄ!


Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: