Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Pete Souza via Wikimedia Commons
Ihminen - Aivot

Uusi tutkimus: vasenkätiset ovat parempia matematiikassa

Jos käytät kätevämmin vasenta kättäsi, aivosi voivat olla parempia ratkaisemaan vaikeita matemaattisia tehtäviä kuin oikeakätisten aivot. Näin osoittaa laaja tutkimus, jossa koehenkilöinä oli italialaisia koululaisia.

Marie Curie, Nikola Tesla, Bill Gates ja Barack Obama. Kaikki vasenkätisiä.

Tutkijat ovat vuosia yrittäneet selvittää, kertooko kätisyys jotain myös älykkyydestä. Ja nyt uusi tutkimus, johon osallistui yli 2 300 italialaista koululaista, osoittaa, että vasenkätisyydestä on etua hankalissa matemaattisissa tehtävissä.

Vasenkätisillä on toiset aivot

Suosikkikäsi kertoo siitä, millaisiksi aivot ovat muotoutuneet. Koska oikea aivopuolisko ohjaa kehon vasenta puolta, on pitkään uumoiltu, että vasenkätisillä olisi – ainakin keskimäärin – tavallista kehittyneempi oikea aivopuolisko.

Oikea aivopuolisko ohjaa avaruudellista hahmottamista ja kokonaisuuksien hallintaa. Ja tutkimus on myös osoittanut, että aivopuoliskoja yhdistävä osa on usein suurempi vasenkätisillä, mikä viittaa siihen, että heillä on enemmän ja parempia yhteyksiä aivopuoliskojen välillä.

Parasta on molempikätisyys

Italialaisessa tutkimuksessa koululaiset laitettiin suorittamaan erityyppisiä ja vaikeusasteeltaan vaihtelevia matemaattisia tehtäviä. Vasenkätiset selviytyivät paremmin vaikeista ongelmanratkaisutehtävistä, esimerkiksi funktion yhdistämisestä lukujonoon.

Yhteys oli selvin etenkin nuorilla miehillä, mutta toisaalta taas yksinkertaisista laskutehtävistä selviämisessä ei esiintynyt juuri eroja.

Tutkijat havaitsivat myös, että toisesta kädestä hyvin riippuvaiset koehenkilöt, jotka esimerkiksi käyttivät oikeaa kättään kaikkeen, selvisivät tehtävistä heikommin kuin ne, jotka olivat vähemmän silmiinpistävästi oikea- tai vasenkätisiä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota