Unikavereiden unirytmit tahdistuvat
12 paria vietti yönsä unilaboratoriossa, ja heille tehtiin joka yö EEG-tutkimus eli heidän aivojensa sähköinen toiminta rekisteröitiin.
Lisäksi tutkijat tarkkailivat nukkujien silmien liikkeitä, lihasjänteyttä, hengitystiheyttä, veren happipitoisuutta ja sykettä.
Jokainen pari nukkui laboratoriossa neljä yötä, joista he viettivät puolet öistä erillään.
Unitutkimus osoitti muun muassa, että unikaverit saivat REM-unta 10 prosenttia enemmän, kun he nukkuivat yhdessä. REM-univaiheet olivat myös pidempiä ja yhtenäisempiä.
Ei tarkkaan tiedetä, mikä tahdistaa aivojen aktiivisuutta, mutta se tiedetään, että yön aikana moni aivojen osa toimii aktiivisesti.
Aivot esimerkiksi tarkkailevat uhkia. Vastaava toiminto voi ehkä alitajuisesti auttaa rekisteröimään kumppanin läsnäoloa ja tahdistaa unirytmiä.
Unennäkö keventää mieltä
Unennäön aikana aivoissa toimivat hyvin aktiivisesti otsalohkojen alueet, jotka työstävät tunteita. Prosessin on havaittu haihduttavan kielteisiä tunteita ja jopa lievittävän masennuksen oireita.
Useiden tutkimusten mukaan sekä parisuhde että REM-uni vaikuttavat mielenterveyteen ja kognitiivisiin toimintoihin myönteisesti. Esimerkiksi on osoitettu, että toimiva parisuhde edistää suhteen kummankin osapuolen mielenterveyttä.
Muissa tutkimuksissa on todettu, että sekä ihmiset että eläimet oppivat paremmin saatuaan kylliksi REM-unta.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että niillä pareilla, jotka ilmoittivat suhteensa hyvin läheiseksi, oli samankaltaisin unirytmi.