Shutterstock
Tunnistatko hyvin kasvoja

Uusi tutkimus: Suuret pupillit paljastavat korkean ÄO:n

Onko sinulla suuret pupillit – silloinkin, kun et erityisemmin keskity etkä tee mitään rasittavaa? Sitten olet ilmeisesti keskimääräistä älykkäämpi.

"Silmät ovat sielun peili", kuuluu vanha sanonta, ja nyt uusi tutkimus osoittaa, että silmäsi myös ehkä suoraan paljastavat älykkyytesi.

Kolmen erilaisen kokeen jälkeen yhdysvaltalaistutkijat ovat päätelleet, että älykkäillä ihmisillä on suuremmat pupillit kuin vähemmän terävillä vertailuhenkilöillä.

Eron näkee jo paljain silmin

Silmiä avaavan tuloksen julkaisivat Georgian teknillisen yliopiston tutkijat Cognitive Psychology -aikakauslehdessä.

ÄO – mikä on ÄO?
© Shutterstock

Näin asiaa tutkittiin

  • Yli 500 koehenkilön pupillit mitattiin, ja he osallistuivat ÄO-testiin.
  • Osallistujat tuijottivat ensin useita minuutteja näyttöä, jossa katseenseurantalaite mittasi heidän keskimääräisen pupillikokonsa.
  • Laboratoriossa oli pimeää, jotta ylimääräinen valo ei vaikuttanut osallistujien pupilleihin.
  • Seuraavaksi koehenkilöiltä testattiin ongelmanratkaisua, lyhytaikaismuistia ja keskittymiskykyä.
  • Keskittymistestissä suuri värillinen laatikko vilkkui näytön toisella puoliskolla, kun koehenkilöiden piti näytön toiselta puoliskolta lukea nopeasti ilmestyviä ja katoavia kirjaimia.

Tutkijat ovat mitanneet pupillit ja testanneet ÄO:n yli 500 ihmiseltä Atlantan alueella Yhdysvalloissa.

Tasoitettuaan iän aiheuttamat erot – vanhoilla ihmisillä on pienemmät pupillit – tutkijat totesivat selkeän yhteyden testitulosten ja keskimääräisen pupillikoon välillä.

Parhaiten ÄO-testissä selviytyneillä oli suuremmat pupillit kuin niillä, joiden suoritus ei ollut erityisen hyvä.

ÄO-testissä huipputuloksen saaneiden pupillit olivat niin paljon suuremmat kuin heikoimmin suoriutuneiden, että eron pystyi selvästi havaitsemaan jo paljain silmin.

Sama alue ohjaa pupilleja ja oppimiskykyä

Tutkimuksen tekijät selittävät yhteyttä sillä, että pupillien laajenemista ja supistumista ohjaa locus coeruleus -niminen aivoalue eli sinitumake.

Pienellä aivorungon yläosassa sijaitsevalla keskuksella on hermoyhteyksiä laajalti muualle aivoihin.

Sinitumake säätelee noradrenaliini-hormonia, joka toimii hermoston välittäjäaineena ja jolla on olennainen osuus etenkin oppimisessa mutta myös muistamisessa, keskittymisessä ja aistihavainnoissa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan suuripupillisten ihmisten sinitumake on todennäköisesti keskimääräistä paremmin kehittynyt. Siten se voi paremmin ohjata sekä pupilleja että niitä aivotoimintoja, jotka usein yhdistetään korkeaan älykkyysosamäärään.