Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvinde har søvnproblemer og kan ikke sove

Uusi tutkimus: Aivosimulaattori antaa toivoa unettomille

Monilla ihmisillä on vaikeuksia nukkua. Uniongelmien hoito on hankalaa, sillä emme tiedä riittävästi siitä, mitä aivoissa tapahtuu nukahtamisvaiheessa. Nyt tutkijat ovat kehittäneet aivosimulaattorin, joka avaa uusi mahdollisuuksia uniongelmien hoitoon.

Shutterstock

Monet miljoonat ihmiset kärsivät vuosittain akuutista ja pitkäaikaisesta univajeesta.

Vaikka aivojen neljä univaihetta, muun muassa REM-uni, on tunnettu jo vuosikymmeniä, tiedot siitä, mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen vaipuu uneen, ovat tähän asti olleet varsin rajalliset.

Neljästä vaiheesta 19 vaiheeseen

Tanskalais-englantilaisessa tutkimuksessa, johon osallistui tutkijoita Århusin ja Oxfordin yliopistoista, kuvattiin 57 ihmisen aivoja, kun he nukahtivat ja nukkuivat.

Tulokset osoittavat, että aivot itse asiassa käyvät läpi 19 vaihetta ennen kuin ne saavuttavat valvetilasta syvän unen tilan. Suurin osa näistä vaiheista tapahtuu N1-unen aikana, jolloin ihminen on nukahtamassa.

Tutkimus antoi entistä paljon yksityiskohtaisemman kuvan ihmisen unirytmistä ja siten paremman käsityksen unesta ja niistä ongelmista, joita nukahtamiseen saattaa liittyä.

Lisäksi tutkimus avasi tutkijoille muita mahdollisuuksia.

Tutkijat voivat vaikuttaa uneen

Aivokuvausten perusteella tutkijat laativat simulaattorin, joka muistuttaa aivoja ja aivojen aktiviteettia unen aikana, ja havaitsivat, että aivojen unirytmiin voidaan vaikuttaa.

Tutkijat kykenivät herättämään aivosimulaattorin syvästä unesta tiettyihin kohtiin suunnatuilla ärsykkeillä. Jos simulaattorin reaktio vastaa oikeiden aivojen reaktioita, havainto avaa uusia mahdollisuuksia unettomuuden hoitoon.

Jos tutkijat voivat herättää aivot syvästä unesta, he voivat teoriassa myös vaivuttaa aivot syvään uneen esimerkiksi ärsyttämällä tiettyjä alueita sähköimpulsseilla.

Tutkijat aikovat nyt testata aivosimulaattorin tehoa apinoilla.

Unen vaiheet – horroksesta uneen

1950-luvulla yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että unessa on eri vaiheita, jotka seuraavat toisiaan tietyssä järjestyksessä.

Unen vaiheet todistettiin elektroenkefalografiatutkimuksessa (EEG), jossa pienillä elektrodeilla mitataan aivojen sähköistä aktiivisuutta. Tuloksena saadaan aivosähkökäyrä, jonka aaltojen muutosten perusteella voidaan tehdä päätelmiä aivotoiminnasta.

 • Univaihe N1

  Lihakset alkavat rentoutua, silmien liikkeet hidastuvat, ja ihminen kadottaa vähitellen tietoisuuden.

  Tässä vaiheessa koetaan äkillisiä lihaskouristuksia, ja usein ihminen ei edes tiedä nukkuvansa.

  N1-vaihe vastaa noin viittä prosenttia koko unesta.

 • Univaihe N2

  N2-univaihetta kutsutaan myös kevyen unen vaiheeksi. Tällöin syke hidastuu ja elimistön lämpötila laskee. Lihakset ja silmät rentoutuvat. Tässä vaiheessa ihminen ei ole enää tietoinen ympäristöstään.

  N2-vaiheessa koetaan usein aivotoiminnan vaihteluja, joiden tarkoituksena uskotaan olevan ihmisen pitäminen unessa.

  Tämä vaihe käsittää noin puolet koko unen määrästä.

 • Univaihe N3

  Syvän unen vaihetta kutsutaan myös N3-vaiheeksi. Lihakset ja silmät ovat rauhallisia. Nukkuvaa ihmistä on vaikea herättää.

  Syvän unen aikana elimistö virkistyy fyysisesti ja psyykkisesti. Tässä vaiheessa voi kuitenkin esiintyä esimerkiksi unissakävelyä.

  Koko unesta N3-univaihetta on noin neljännes.

 • REM-uni

  REM-unen aikana aivot ovat aktiiviset. Aktiivisuus muistuttaa N1-vaihetta tai jopa valveilla oloa.

  Silmät liikkuvat nopeasti, ihminen näkee unia ja herää unesta helposti. SIksi monet kokevat heräävänsä kesken unen REM-vaiheen aikana.

  REM-uni vastaa noin viidennestä koko unen määrästä.

Miksi uni on tärkeää?

Unen tarkoitus ja unen eri vaiheet herättävät tutkijoiden keskuudessa paljon keskustelua. Yleisesti ollaan kuitenkin yhtä mieltä siitä, että unen tarkoitus on käsitellä, voimistaa ja elvyttää elimistön eri prosesseja, esimerkiksi muistia.

Unen aikana tärkeä tieto tallentuu työmuistista säilömuistiin prosessissa, jota kutsutan konsolidaatioksi. Uni puhdistaa samalla työmuistin, jotta se on valmis uuteen päivään ja uuteen informaatioon.

Muistin lisäksi uni korjaa myös kudoksia ja säätelee hormoneja. Unen aikana erittyy esimerkiksi geliiniä ja leptiiniä, jotka säätelevät ruokahalua. Siksi liian vähäinen määrä unta voi johtaa ruokahalun lisääntymiseen.

Lisäksi tutkijat ovat havainneet, että uni puhdistaa aivot kuona-aineista.

Aivot huuhtoutuvat unen aikana

1 / 5
12345
Søvn fjerne affaldsstoffer fra hjernen

Kun tulee pimeä, aivot avaavat sulut ja päästävät nesteen valumaan kaikkiin kolosiin. Aivojen viemäriverkostoa kutsutaan glymfaattiseksi järjestelmäksi. Se takaa, että aivot eivät huku omiin jätteisiinsä.

Lue myös:

Älykkyys

Älyn tutkijoilta loppuu järki

26 minuuttia
Sairaudet

Voiko se olla totta? Venäläisrokote valmis lokakuussa

3 minuuttia
Maailmankaikkeus

Kaikkeuden kehityksestä kova kiista

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota