Uusi tekniikka lukee ajatuksia

Tutkijaryhmä selvitti, mitä koehenkilöt näkevät, mittaamalla heidän aivoaaltonsa.

Syöttämällä tietokoneelle dataa aivotoiminnasta kanadalainen tutkijaryhmä onnistui lukemaan, milloin koehenkilöt katselivat näytöllä näkyviä kasvoja ja milloin eivät.

Kanadalaisen Toronton yliopiston tekemä koe paljasti, että ihmiskasvojen näkeminen muuttaa aivojen sähkötoimintaa salamannopeasti.

Tietokone tunnistaa aivoaaltokuviot

Koehenkilöitä pyydettiin katsomaan vilkkuvaa näyttöä, ja samanaikaisesti heille tehtiin myös EEG-nimellä tunnettu aivosähkökäyrätutkimus. Kun näytölle ilmestyi aika ajoin kasvokuva, aivoaallot muuttuivat äkillisesti ja muodostivat uuden kuvion.

Heti kasvojen hävittyä näkyvistä aivotoiminta palasi samanlaiseksi kuin se oli ennen kasvojen näkemisen aiheuttamaa muutosta.

EEG-kuvantamiseen tarkoitettu elektrodimyssy.

© University of Toronto

Tutkimus toistettiin, ja koehenkilöille näytettyihin erilaisiin kasvoihin liittyviä aivosähkökäyrien aaltomuotoja koskeva informaatio tallennettiin. Tämän aineiston pohjalta tietokoneohjelma pystyi tunnistamaan sen aivotoiminnan, jonka kasvojen näkeminen aiheutti.

Ajatukset kaivetaan esiin

Tutkijaryhmä sovelsi seuraavaksi tietokone­ohjelmaa ja aivosähkökäyrätutkimusta toisin päin. Tavoitteena oli pystyä määrittämään aivotoiminnasta, milloin koehenkilöt näkivät näytöllä kasvot. Tutkijat onnistuivat ensimmäistä kertaa tulkitsemaan aivosähkökäyrästä, mitä koehenkilö katsoi.

Tutkimus tähtää menetelmään, jolla aivoaalloista pystytään lukemaan ajatuksia, muistoja ja mielikuvia. Sen avulla henkilöt, jotka eivät pysty ilmaisemaan itseään, voisivat kommunikoida.

Kasvoihin reagoidaan salamannopeasti

Koehenkilöiden aivot rekisteröivät 0,17 sekunnissa, että näytön vilkunta vaihtui tunnistettavaan hahmoon – tässä tapauksessa kasvoihin.

Tunnistamaton**: **Koehenkilöt katsoivat vilkkuvaa näyttöä. Samanaikaisesti heille tehtiin aivosähkökäyrätutkimus.

© University of Toronto

Tunnistettava**: **Kun näytön lumisade vaihtui kasvokuvaksi, koehenkilöiden aivotoiminta muuttui selvästi.

© University of Toronto