Uusi aine parantaa huonoa muistia

Kanadalaistutkijat ovat kehittäneet aineen, joka aktivoi aivojen muistikeskusta ja nuorentaa aivosoluja. Tulevaisuudessa aine voi auttaa muistisairaita.

Shutterstock

Jokaisella muistin toiminta heikkenee iän myötä, vaikkei sairastaisi etenevää muistisairautta, kuten Alzheimerin tautia.

Kanadalaisten tutkijoiden kehittämä aine, joka voi jopa kääntää kehityksen ja nuorentaa aivoja, enteilee ratkaisua.

Tutkimuksessa keskityttiin välittäjäaine gamma-aminovoihappoon (GABA), jonka vaikutus hermoviestinnässä on vaimentava tai lamaava. GABAn tehtävänä on siis välittää hermosoluille käsky vähentää toimintaa tai lopettaa se.

Tutkimusten mukaan matala GABA-taso liittyy esimerkiksi hermostuneisuuteen, jännittyneisyyteen, masennukseen ja keskittymisvaikeuksiin.

Hiirien muisti alkoi pelata paremmin, kun tutkijat vaikuttivat hermoliitosten välittäjäaineisiin.

© Shutterstock

Onnistunut hiirikoe

Uusi aine on suunniteltu aktivoimaan synapsien eli hermoliitosten GABA-reseptoreja muistikeskus hippokampuksessa. Vaikutusta selvitettiin hiirillä, jotka muistivat huonosti stressin takia.

Saatuaan annoksen ainetta hiiret kykenivät paremmin painamaan muistiinsa ja palauttamaan mieleensä oikean reitin sokkelossa. Hiirien muisti toimi normaalisti 30 minuuttia.

Aine vaikutti nopeasti myös hiiriin, joiden muisti oli huonontunut vanhemmiten. Lähempi tarkastelu paljasti, että vanhojen yksilöiden aivosolut alkoivat toimia yhtä aktiivisesti kuin nuorten.

Lue myös:

Aivot

7 väitettä aivoista

9 minuuttia
Muisti

Näin muistisi toimii

6 minuuttia
Muisti

D-vitamiini antaa tukea muistille

2 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!