Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Erityinen aine parantaa muistia

Kanadalaistutkijat ovat kehittäneet aineen, joka aktivoi aivojen muistikeskusta ja nuorentaa aivosoluja. Tulevaisuudessa aine voi auttaa muistisairaita.

Shutterstock

Jokaisella muistin toiminta heikkenee iän myötä, vaikkei sairastaisi etenevää muistisairautta, kuten Alzheimerin tautia.

Kanadalaiset tutkijat ovat kehittäneet aineen, joka voi jopa kääntää kehityksen ja nuorentaa aivoja.

Tutkimuksessa keskityttiin välittäjäaine gamma-aminovoihappoon (GABA), jonka vaikutus hermoviestinnässä on vaimentava tai lamaava. GABAn tehtävänä on siis välittää hermosoluille käsky vähentää toimintaa tai lopettaa se.

Tutkimusten mukaan matala GABA-taso liittyy esimerkiksi hermostuneisuuteen, jännittyneisyyteen, masennukseen ja keskittymisvaikeuksiin.

Hiirien muisti alkoi pelata paremmin, kun tutkijat vaikuttivat hermoliitosten välittäjäaineisiin.

© Shutterstock

Onnistunut hiirikoe

Aine on suunniteltu aktivoimaan synapsien eli hermoliitosten GABA-reseptoreja muistikeskus hippokampuksessa. Vaikutusta selvitettiin hiirillä, jotka muistivat huonosti stressin takia.

Saatuaan annoksen ainetta hiiret kykenivät paremmin painamaan muistiinsa ja palauttamaan mieleensä oikean reitin sokkelossa. Hiirien muisti toimi normaalisti 30 minuuttia.

Aine vaikutti nopeasti myös hiiriin, joiden muisti oli huonontunut vanhemmiten. Lähempi tarkastelu paljasti, että vanhojen yksilöiden aivosolut alkoivat toimia yhtä aktiivisesti kuin nuorten.

Lue myös:

Aivot

Tutkijat etsivät hoitoa migreeniin

11 minuuttia
Aivot

Tutkijat: Rajakokemus on silkkaa tiedettä

12 minuuttia
Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota