Shutterstock

Erityinen aine parantaa muistia

Kanadalaistutkijoiden kehittämä aine tuo uutta toivoa muistisairaille. Aine aktivoi aivojen muistikeskusta ja nuorentaa aivosoluja.

Jokaisella muistin toiminta heikkenee iän myötä, vaikkei sairastaisi etenevää muistisairautta, kuten Alzheimerin tautia.

Kanadalaiset tutkijat ovat kehittäneet aineen, joka voi jopa kääntää kehityksen ja nuorentaa aivoja.

Tutkimuksessa keskityttiin välittäjäaine gamma-aminovoihappoon (GABA), jonka vaikutus hermoviestinnässä on vaimentava tai lamaava. GABAn tehtävänä on siis välittää hermosoluille käsky vähentää toimintaa tai lopettaa se.

Tutkimusten mukaan matala GABA-taso liittyy esimerkiksi hermostuneisuuteen, jännittyneisyyteen, masennukseen ja keskittymisvaikeuksiin.

Hiirien muisti alkoi pelata paremmin, kun tutkijat vaikuttivat hermoliitosten välittäjäaineisiin.

© Shutterstock

Onnistunut hiirikoe

Aine on suunniteltu aktivoimaan synapsien eli hermoliitosten GABA-reseptoreja muistikeskus hippokampuksessa. Vaikutusta selvitettiin hiirillä, jotka muistivat huonosti stressin takia.

Saatuaan annoksen ainetta hiiret kykenivät paremmin painamaan muistiinsa ja palauttamaan mieleensä oikean reitin sokkelossa. Hiirien muisti toimi normaalisti 30 minuuttia.

Aine vaikutti nopeasti myös hiiriin, joiden muisti oli huonontunut vanhemmiten. Lähempi tarkastelu paljasti, että vanhojen yksilöiden aivosolut alkoivat toimia yhtä aktiivisesti kuin nuorten.