unien tulkinta

Tiede muuttaa perinteistä unien tulkintaa

Unien tulkinta on perinteisesti sitä, että unista etsitään symboleja ja niille annetaan merkityksiä. Tieteellisessä lähestymistavassa unimaailman ilmiöt saavat aivan uudet merkitykset.

torstai 13. elokuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Kun uneksit putoavasi, olet stressaantunut. Ja jos näet unta, että lennät, taakka on kirvonnut harteiltasi.

Perinteisessä unien tulkinnassa, jota on harjoitettu tuhansia vuosia, on seulottu unikuvista symboleja, joiden on ajateltu paljastavan syvimpiä ajatuksia ja tuovan järkeä unen usein epäloogisiin tapahtumiin.

Antiikin Kreikassa filosofit Platon ja Aristoteles tulkitsivat unia, ja viime vuosisadallakin psykoanalyysin perustaja Sigmund Freud piti unia tienä tiedostamattomaan.

Nyt perinteisen unien tulkinnan suuruudenaika on kuitenkin ohi. Tiede ja tutkijat ovat silti yhä kiinnostuneita unista.

Tiede tarjoaa uuden lähestymistavan uniin

Tiede on luodannut unimaailmaa aivokuvantamisella ja fyysisillä kokeilla.

Tuloksena on syntynyt uudenlainen tulkinta unista. Se, mistä uneksimme ja kuinka usein uneksimme, ne näyttää kertovan, millaisia ominaisuuksia ja kyjä meillä on.

Tieteellinen unien tulkinta:

? Selkounet Lusidit unet eli selkounet ovat unia, joissa unennäkijä tietää näkevänsä unta. Hän voi myös ohjailla unen tapahtumia. Unet ovat selkeitä ja hallitttuja. Ne yhdistetään seuraaviin piirteisiin:

Loogisuus: Jos tiedät näkeväsi selkounia, pystyt hallitsemaan unimaailmaa ja tajuat, että tapahtumat eivät ole todellisia. Sama kyky ilmenee myös todellisessa elämässä, jossa olet hyvä analysoimaan tehtäviä ja ratkaisemaan ongelmia. Ylipäänsä pystyt ajattelemaan hyvin loogisesti.

Analyyttisyys: Selkounia näkevillä kaksi otsalohkon aluetta ovat tavallista suuremmat. Ne on liitetty kykyyn pohdiskella ja eritellä asioita. Siksi selkounia näkevät ovat pohdiskelevampia ja analyyttisempiä kuin muut.

? Paljon unia Monet heräävät aamulla tuntien, että he ovat viettäneet koko yön uneksien. Toisaalta jotkut eivät näe unia koskaan tai näkevät niitä vain harvoin – tai ainakaan he eivät muista niitä. Tällaisia ihmisiä on noin kolmannes kaikista. Erot unien näkemisessä heijastuvat usein valvemaailmaan, jossa usein unia näkeviin yhdistetään seuraavia ominaisuuksia:

Oppivaisuus: Jos näet paljon unia, sinun on tavanomaista helpompi oppia uusia asioita. Unet vahvistavat taitomuistiksi kutsuttua muistin osaa. Siihen tallentuvat taidot, joita ihminen tarvitsee esimerkiksi pyöräillessään, napittaessaan nappeja tai soittaessaan pianoa. Usein unia näkevät henkilöt omaksuvat siksi helposti uusia taitoja.

Tunteiden käsittely: Unet auttavat sinua käsittelemään tunteitasi niin, että selviät paremmin ihmissuhteista. Unissa on mahdollista työstää kielteisiä tunteita, kuten pelkoa ja vihaa, jolloin ne eivät hallitse arkea niin voimakkaasti, ja voimistaa iloa ja onnellisuutta. Kun kielteisiä tunteita puidaan riittävästi unimaailmassa, ne eivät hallitse elämää niin paljon.

Luovuus: Unennäkijät ovat usein luovempia kuin ne, jotka eivät näe unia koskaan tai juuri koskaan. Unen aikana aivojen kemia muuttuu niin, että syntyy uusia mielleyhtymiä, joista voi kummuta uusia ideoita. Monet tutkijat ja keksijät ovatkin keksineet parhaat ideansa torkkuessaan.

Perinteinen unien tulkinta:

Siinä missä uusi unien tulkinta yhdistää unet persoonallisuudenpiirteisiin, perinteisessä tavassa unet heijastavat ihmisen sisimpiä ajatuksia ja henkistä tilaa:

? Alasti julkisesti Usein alastomuus on häpeän vertauskuva. Jos esimerkiksi uneksit olevasi alasti työpaikallasi, se saattaa merkitä, että tunnet alemmuutta suhteessa esimieheesi ja työtovereihisi – et tunne olevasi riittävän hyvä. Alastomuus unessa viittaa huonoon itsetuntoon ja ongelmiin tietyissä ihmissuhteissa.

? Pakeneminen Jos sinua ajetaan takaa unessa, takaa-ajaja on yleensä vanhan trauman tai ratkaisemattoman ongelman vertauskuva. Pakeneminen ilman selkeää takaa-ajajaa on usein merkki masennuksesta tai itsesyytöksistä.

? Putoaminen Unissa putoaminen esimerkiksi kerrostalosta tai jyrkänteeltä kertoo usein siitä, että olet ottanut elämässäsi riskin ja pelkäät nyt sen seurauksia. Putoamisunet voivat merkitä myös sitä, että olet stressaantunut ja menettänyt elämäsi hallinnan.

? Eksyminen Unissa eksymisen tunne on yleinen. Se merkitsee todellisuudessa sitä, että tunnet olosi turvattomasi vieraassa tilanteessa. Olet ehkä kuormittanut itseäsi liikaa, olet stressaantunut, etkä kuuntele riittävästi omia tarpeitasi.

? Hampaiden menettäminen Jos unessa suustasi tippuu hampaita, saatat alitajuisesti tuntea menettäneesi kasvosi. Hampaiden menetys voi kertoa myös kärsitystä tappiosta tai siitä, että joku on loukannut ylpeyttäsi.

? Seksin harrastaminen Rakastelu unessa voi symboloida salattuja tunteita toista osapuolta kohtaan. Kyse voi olla myös läheisyyden kaipuusta tai tunteista, joille et saa vastakaikua mutta joihin ei välttämättä liity mitään seksuaalista.

? Lentäminen Jos liitelet unessa helposti ympäriinsä, tunnet itsesi todellisuudessakin vapaaksi. Olet ehkä juuri ratkaissut vaikean ongelman tai vapautunut raskaasta taakasta. Jos taas lentäessäsi pelkäät putoavasi, uni voi merkitä sitä, että olet joutunut tilanteeseen, jota et hallitse.

Kiinnostavatko unet ja unien tulkinta

Tiede on paljastanut höyhensaarilta muutaman yllättävän seikan. Tiesitkö, että leikkauspotilaskin voi nähdä unia nukutettuna? Lue lisää artikkelista:

Viihdyttävää ja opettavaista lukemista koko perheelle

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: