Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uni järjestää vauvan aivoja

Minkä ikäisenä ihminen alkaa nähdä unia? Ainakin meidän viisikuukautinen tyttäremme näyttää näkevän unta.

Shutterstock

Aivosähkötoimintaa tutkimalla on saatu selville, että uni- ja valvetila voidaan erottaa ja niin sanottua REM- eli aktiiviunta esiintyy jo noin 20 viikon ikäisillä sikiöillä. Lisäksi sen osuus on tämänikäisillä huomattavasti suurempi kuin aikuisilla. Unilaboratorioissa tehtyjen tutkimusten mukaan REM-univaiheeseen liittyy lähes aina unennäkö. REM tulee sanoista rapid eye movements eli nopeat silmän liikkeet.

Lisäksi sen aikana ihmisen aivosähkötoiminnassa, hengityksessä ja verenkierrossa ilmenee voimakkaita muutoksia. Unia esiintyy myös muissa nukkumisen vaiheissa, mutta ei yhtä usein kuin REM-vaiheessa. Lapsilla REM-uni myös stimuloi kehittyviä aivoja ja on siksi tärkeää yksilönkehitykselle. Nykykäsityksen mukaan unennäkö on osa prosessia, jossa päivän aikana saatuja ärsykkeitä ja kokemuksia käsitellään ja yritetään sovittaa ne aikaisempiin kokemuksiin.

Aivot analysoivat vastaanottamiaan ärsykkeitä ja kokemuksia unen avulla ja luokittelevat ne. Pienillä vauvoilla, joiden aivot eivät ole vielä kehittyneet, unennäkö voi auttaa järjestämään kokemukset muodostuvaan aivokuoreen. Kun jokainen kokemus on uusi, tarvitaan sen käsittelyyn paljon unta.

Aikuisten unesta noin 20 prosenttia on REM-unta ja vastasyntyneiden unesta jopa puolet. Pieni vauva voi nukkua 16 tuntia vuorokaudessa, joten se voi nähdä unia kahdeksan tuntia päivässä.

Lue myös:

Aivot

7 väitettä aivoista

9 minuuttia
Älykkyys

Laiskuus voi olla merkki älykkyydestä

3 minuuttia
Tired man at work
Aivot

kehno uni näivettää aivot

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota