Unenpuute saa aivot käymään itsensä kimppuun
Jos et nuku kylliksi, aivoissa olevat yhteydet alkavat purkautua. Uusi tutkimus paljastaa, kuinka pahaksi tilanne voi äityä, jos et saa nukuttua riittävästi.

Uusi tutkimus osoittaa, että aivojen immuunisolut ylikuormittuvat, jos ihminen nukkuu liian vähän.
Joka yö, kun käyt höyhensaarilla, kallosi sisällä on käynnissä suursiivous.
Nukkuessasi tehtävään erikoistuneet immuunijärjestelmän solut siivoavat aivoista kuona-aineet ja kitkevät pois tarpeettomat yhteydet. Unen jääminen väliin tai vaillinaiseksi voi vesittää koko siivousurakan, todetaan tuoreessa italialaisessa tutkimuksessa.
Hiiret pidettiin valveilla viisi päivää
Aivojen puhdistukselle erityisen tärkeitä solutyyppejä on kaksi: astrosyytit kitkevät aivoista vanhat ja tarpeettomat yhteydet, ja mikrogliasolut imuroivat itseensä vanhojen ja kuolleiden solujen kuonat ja jäänteet.
Tutkimuksessa tarkkailtiin muun muassa kolmen hiiriryhmän aivoja. Ensimmäinen ryhmä sai nukkua niin pitkään kuin halusi. Toista ryhmää pidettiin hereillä kahdeksan tuntia, millä jäljiteltiin lyhytaikaista unenpuutetta. Kolmas ryhmä altistettiin krooniselle unenpuutteelle pitämällä se hereillä yhtäjaksoisesti viisi vuorokautta.
Unenpuute johtaa dementiaan
Kumpikin siivoussolutyyppi reagoi unenpuutteeseen. Kylliksi levänneillä hiirillä yhteyksien kitkemiseen erikoistuneet astrosyytit toimivat aktiivisesti 6 prosentissa aivojen synapseista eli hermosoluliitännöistä.
Lievästä unenpuutteesta kärsineillä hiirillä aktiivisia astrosyyttejä oli 8 prosentissa synapseista, ja kroonisesta unenpuutteesta kärsineillä hiirillä immuunisolut toimivat täydellä teholla peräti 13,5 prosentissa aivojen synapseista.
Huolestuttavinta oli se, että kroonisesta unenpuutteesta kärsivillä hiirillä oli tavallista enemmän aktiivisia mikrogliasoluja. Ilmiö on jo pitkään yhdistetty useisiin aivosairauksiin, muun muassa Alzheimerin tautiin.