Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ultraääni starttaa koomapotilaan aivot

Kaksi potilasta onnistuttiin herättämään syvästä tajuttomuudesta ultraäänihoidolla.

Shutterstock

Ultraääneen perustuva koomaksi kutsutun syvän tajuttomuustilan kokeellinen hoito antaa toiveita siitä, että joissakin tapauksissa lamaantuneet aivotoiminnot voidaan käynnistää.

Vakavan aivovaurion saaneista potilaista toinen oli ollut 14 ja toinen 32 kuukautta tajuttomana. Kumpikaan ei tiedostanut ympäristöään eikä reagoinut nimeksikään ulkoisiin ärsykkeisiin.

Yhdysvaltalaisen Kalifornian yliopiston tutkijat yrittivät siksi vaikuttaa aivoihin ultraäänellä.

Suuntaamalla näkökukkulaan (oranssi) keskitettyjä ultraääniaaltoja (keltainen) voidaan joissakin tapauksissa herättää tajunta.

© Martin Monti/UCLA

He suuntasivat keskitettyjä ääniaaltoja muun muassa unen, tarkkaavaisuuden ja tietoisuuden säätelyyn osallistuvaan näkökukkulaan. Hoito kesti kymmenen minuuttia, ja se toistettiin viikon kuluttua.

Potilaat alkoivat vastata kysymyksiin

Kun hoidosta oli kulunut pari päivää, kumpikin potilas kykeni reagoimaan yksinkertaisiin pyyntöihin, kuten "pudota pallo", ja vastaamaan kysymyksiin myöntävästi tai kieltävästi nyökkäämällä tai ravistamalla päätään.

Toisen potilaan tila parani pysyvästi, toisen sen sijaan vain muutamaksi kuukaudeksi. Kolmas hoitoa saanut potilas ei hyötynyt hoidosta lainkaan.

Tutkijat eivät osaa selittää tarkalleen menetelmän vaikutustapaa, mutta mahdollisena osatekijänä pidetään sitä, että itse näkökukkula oli vaurioitunut. Kokeiden valossa näyttää kuitenkin siltä, että ultraääni voi joskus käynnistää aivotoiminnot, jotka ovat lakanneet kooman kaltaisessa syvässä tajuttomuustilassa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota