Shutterstock

Tutkimus paljastaa: Näin kannabis voi muuttaa sikiön aivoja

Rottakokeissa on selvinnyt, että THC:n käyttö raskauden aikana voi aiheuttaa pysyviä muutoksia sikiöiden aivoihin.

Uudet tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, että äidin kannabiksen käyttö raskauden aikana voi aiheuttaa pysyviä muutoksia sikiön aivoihin.

Italiassa Cagliarin yliopistossa annettiin kannabiksen sisältämää psykoaktiivista tetrahydrokannabinolia eli THC:tä tiineenä oleville rotille, minkä jälkeen seurattiin niiden jälkeläisten käyttäytymistä ja aivojen kehitystä.

Koiraspuoliset jälkeläiset osoittautuivat herkemmiksi THC:lle kuin ne koiraat, joiden emot eivät olleet saaneet ainetta. Naaraspuolisissa poikasissa ei havaittu vastaavia eroja.

Rottakokeet osoittavat, että tetrahydrokannabinoli tekee VTA-alueesta hyperaktiivisen.

© Shutterstock

Tutkijat varoittavat kannabiksen käytöstä raskausaikana

Tutkimuksessa selvisi, että koiraspoikasten aivoissa ventraaliseksi tegmentaalialueeksi eli VTA:ksi kutsutun alueen hermosolut reagoivat hyperaktiivisesti välittäjäaine dopamiiniin.

VTA:lla on tärkeä asema aivojen palkitsemisjärjestelmässä, jossa dopamiini saa aikaan mielihyvää.

Aivotutkijat ovat aiemmin pohtineet kannabiksen ja skitsofrenian kehittymisen yhteyttä, sillä skitsofrenialle on ominaista kohonnut dopamiinin tuotanto.

Italialaistutkijat eivät väitä suoraan, että sikiöaikainen altistus THC:lle voisi johtaa skitsofreniaan, mutta he varoittavat silti kannabiksen käytön riskeistä raskausaikana.