Genome Institute of Singapore, A*STAR

Tutkijat tuottavat kopioita aivoista

Laboratoriossa kasvatetuissa herneenkokoisissa aivoissa on sekä hermoja että verisuonia, ja ne muistuttavat suuresti aitoa esikuvaansa. Pienet keinotekoiset elimet voivat toivottavasti antaa lääkkeitä aina dementiasta syöpään.

Voit saada pienen kopion aivoistasi viljeltynä petrimaljassa. Kopiosta tulee täydellinen hermosoluineen ja verisuonineen. Hyvällä onnella siihen voi muodostua myös silmien kehittymiseen johtavia esiasteita.

Tutkijat ovat tehneet kokeita keinotekoisilla aivoilla jo vuodesta 2013, mutta vasta äskettäin he ovat saaneet ne muodostamaan omia verisuonia.

Pienoisaivoista tulee jo yhtä monimutkaiset kuin kolmen kuukauden ikäisen sikiön aivot – ja se parantaa paljon niiden hyödyllisyyttä tutkimustarkoituksissa.

Ihosoluista aivoiksi

Keinotekoisia aivoja, joita kutsutaan myös aivo-organoideiksi, voidaan viljellä esimerkiksi lahjoittajan ihosoluista.

Tutkijoiden yllätykseksi pienoisaivot noudattavat samaa kehitystä, jonka lahjoittajan omat aivot ovat käyneet läpi sikiöasteella.

Jos lahjoittaja kärsii aivosairaudesta, myös aivo-organoidista tulee sairas.

Aivot

Tutkijat ovat saaneet verisuonia (punaiset) kasvamaan aivosolujen (siniset ja vihreät) lomaan.

© UC Davis Institute for Regenerative Cures

Pienoisaivoista apua dementiaoireisiin

Aivo-organoidit ovat jo tuoneet merkittäviä läpimurtoja tiettyjen sairauksien, kuten autismin ja mikrokefalian tutkimuksessa.

Niiden avulla on myös löydetty lääkeaineita, jotka voivat parantaa zikatartunnan saaneet aivotmuutamassa päivässä.

Tähän asti tutkimustyötä on rajoittanut pienoisaivojen lyhyt elinikä. Kun pienoisaivoihin saadaan kasvatettua verisuonia, ne saavat tehokkaammin happea ja ravintoa, jolloin niiden elinkaari saattaa pidentyä merkittävästi.

Jos pienoisaivojen elämää onnistutaan pidentämään, päästään tutkimaan useita sairauksia, joiden kehittyminen kestää kauan, muun muassa aivorappeumasairauksia.