Shutterstock

Tutkijat: Kallo voi varoittaa aivosairauksista

Viime vuosina tutkijat ovat havainneet yhteyden aivosolujen ja kallon luuytimen välillä. Nyt uusi tutkimus osoittaa, että kallon kuvauksilla voidaan havaita vakavia aivosairauksia.

Kallo on vain aivoja suojaava luukoppa.

Näin ovat varmasti ajatelleet monet tutkijatkin.

Totuus on kuitenkin uusien tutkimusten mukaan aivan toinen.

Vastikään saksalaiset ja brittiläiset tutkijat havaitsivat, että kallon luuytimessä on ainutlaatuinen immuunijärjestelmä, joka voi auttaa lääkäreitä ennustamaan ja hoitamaan useita aivosairauksia, kuten Alzheimerin tautia.

Läpinäkyvä kudos paljastaa uusia yhteyksiä

Tutkijat perehtyivät kolmesta aivokalvosta uloimmaiseen eli kovakalvoon ja keskimmäiseen eli lukinkalvoon, joissa kulkevat kallon ja aivokudosten väliset viestit.

Tutkijoita kiinnosti se, miten immuunisolut kulkivat kallon ja aivokudoksen välillä.

Käsittelemällä aivokudosta ja kalloa eri aineilla tutkijat saivat luun ja kudoksen läpinäkyväksi.

Sen jälkeen kalloon kohdistettiin valoa, jotta saatiin seville, mistä pääsee helpoimmin kallosta aivoihin.

Tutkijat käyttivät myös 3D-skannausta, jotta he pystyivät tarkemmin perehtymään keskushermoston ja kallon välisiin yhteyksiin.

Blå og lilla væv i hjerne

Tutkijat puhdistivat aivokudoksen ja kallon. Tässä valo kulkee kallon ja uloimman aivokalvon eli kovakalvon läpi. Liilat pisteet (SMC) ovat kallon ja aivokalvojen välisiä yhteyksiä.

© Kolabas et. al/Cell

Kallon solut ovat herkkiä tulehduksille

Tutkimuksessa selvisi, että kallosta aivoihin johtavat yhteydet kulkivat syvemmälle uloimpaan ja kovimpaan aivokalvoon eli kovakalvoon kuin aiemmin luultiin.

Kuuden eri luun, kovakalvon ja aivosolujen tutkimuksissa selvisi myös, että elimistön eri osien soluilla on erityisiä ominaisuuksia.

Kallon yläosan soluilla oli eniten erityyppisiä geenejä, jotka ovat tärkeitä solujen välisessä viestinnässä ja tulehduksen kehittymisessä.

Tulehdus kuuluu moniin vakaviin aivosairauksiin. Tulehdus on immuunijärjestelmän hyökkäys tuntemattomia taudinaiheuttajia vastaan.

Immuunijärjestelmän hyökkäys voi kuitenkin vaurioittaa soluja, mikä voi aiheuttaa veritulppia tai Alzheimerin tautia.

Apua sairauksien seurantaan

Tutkijat toivovatkin, että kallokuvaus voi paljastaa aivojen tulehdustilat niin, että aivoihin ei tarvitse fyysisesti kajota.

”Tutkimuksessamme todettu yhteys tulehduksien ja aivosairauksien välillä viittaa siihen, että menetelmäämme voidaan käyttää tulevaisuudessa sairauksien diagnosoinnissa tai seurannassa”, tutkijat toteavat raportissaan.