Tutkijat haluavat kytkeä aivosi internetiin

Nojaa taaksepäin, sulje silmät ja siirry online. Tutkijat yrittävät luoda satojatuhansia yhteyksiä aivojen ja tietokoneen välille. Pian pääset nettiin sormeasi liikauttamatta.

Aivoproteesi

Tutkijat ovat kehittäneet joustavan elektrodiverkon, joka voidaan ruiskuttaa aivoihin. Sen avulla luodaan yhteys aivosolujen ja tietokoneen välille.

© Lieber Research Group/Harvard University

Aivosi pitää päivittää. Tukijat kehittävät parhaillaan niin kutsuttua neuroproteesia, joka yhdistää aivosi tietokoneeseen ja viisastuttaa sinua.

Proteesin elektrodit nappaavat aivojen signaaleja, jotta tietokone voi analysoida ajatuksiasi. Sen jälkeen proteesi lähettää valitut osat internetissä olevasta tiedosta aivoihisi sähköisten impulssien avulla.

Parhaillaan neuro­proteesien kehittämiseen sijoitetaan miljoonia, ja työhän osallistuu maailman pätevimpiä tutkijoita. He uskovat, että jo muutaman vuoden kuluessa on luvassa proteesi, joka luo miljoona yhteyttäaivo­solujen ja tietokoneen välille.

Tutkijat ruiskuttavat verkon aivoihin

Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa on kehitetty uudentyyppinen aivoistute, joka koostuu joustavasta elektrodiverkosta. Se on niin joustava, että se voidaan ruiskuttaa aivoihin kanyylilla, jossa on vain 0,1 millimetrin aukko. Kun verkko on ruiskutettu neulalla aivoihin, se leviää ja asettuu aivokudokseen.

128 elektrodin verkolla on mitattu hereillä olevien hiirten aivotoimintaa. Testeissä on myös todettu, että saman hiiren aivoihin on mahdollista ruiskuttaa useita elektrodiverkkoja aivojen eri osiin.

Neuroproteesit yleistyvät 10 vuoden kuluttua

Tekniikka ei ole enää tulevaisuudenvisio. Yksinkertaisia proteeseja, joissa on satoja elektrodeja, on jo nyt käytössä. Niillä halvaantuneet voivat ohjata esimerkiksi käsivarsiaan.

Toiset aivotutkijat uskovat, että istutteet, joilla päivitetään terveiden ihmisten aistit ja muisti uudelle tasolle, yleistyvät noin 10 vuoden kuluttua. Istutteita, jotka kytkevät aivot internetiin tai luovat yhteyden muiden ihmisten aivoihin, saadaan odottaa vielä 20–50 vuotta.