Tutkijat hallitsevat hiirten tappamisvaistoa

Laservalolla tutkijat kykenevät aktivoimaan normaalisti rauhallisten hiirten tappamisvietin. Hiirten aivoihin suunnattu valo saa ne hyökkäämään ja puremaan niin eläviä sirkkoja kuin elottomia esineitäkin.

© Ivan de Araujo/Yale Uni

Tilanne on kuin kauhufilmin kohtaus: rauhanomaisista yksilöistä tehdään tappajia vasten tahtoaan.

Nyt Yalen yliopiston tutkijat ovat tehneet kuvitelmasta totta. He ovat löytäneet menetelmän, jolla hiirten tappamisvietti saadaan syttymään ja sammumaan aivan kuin niiden aivoissa olisi käynnistyskytkin.

Tutkijat ovat käyttäneet optogenetiikkaa, jossa neuroneja – aivojen hermosoluja – aktivoidaan valolla.

© K. Deisseroth/Stanford Uni

Hyökkäys ja puraisu

Kokeessa hiirten perimää on muunneltu niin, että niiden tietyt neuronit reagoivat herkästi valoon.

Lisäksi koehiirille asennettiin valonlähde aivoihin. Kun laservalo sytytettiin, se aktivoi neuronit.

New Scientist -julkaisun video.

Laservalon avulla tutkijat saavat siis hiiret hyökkäämään ja puremaan niin sirkkoja ja pullonkorkkeja kuin pieniä tikkujakin. Normaalisti eli ilman valoa ja aktivoituneita neuroneja tikut ja sirkat eivät kiinnosta hiiriä lainkaan.

Nälkäiset hiiret hyökkäävät hanakasti

Tutkijat olivat aiemmin paikantaneet kaksi hiirten aivoista neuroniryhmää. Toinen ryhmä laukaisee saalistusvietin ja toinen – kun se aktivoivaan – saa eläimen sulkemaan leukansa ja tappamaan saaliin.

Psykiatrian professori Ivan de Araújo, joka johti tutkimusta, toteaa kuitenkin, että hiiret eivät käy minkään itseään kookkaamman eläimen tai esineen päälle.

De Araújo uskoo, että tappamisvietti liittyy kiinteästi nälän tunteeseen. Nälkäiset hiiret ovat nimittäin aggressiivisempia saalistajia. Siksi valollakaan ei voida synnyttää niissä aggressiota, jos ne ovat kylläisiä.