Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nainen nukkuu junassa

Torkkuessa tuskin näkee todellisia unia

Nukahdan usein istuessani bussissa. Kun herään, auto ei ole liikkunut edes pysäkinväliä. Silti saatan ehtiä nähdä tuossa ajassa kokonaisen unen. Miten tämä on mahdollista?

Shutterstock

Yhdysvaltalaiset unitutkijat William Dement ja Nathaniel Kleitman selvittivät Stanfordin yliopistossa vuonna 1975, että tapahtumat etenevät unessa yhtä nopeasti kuin todellisuudessa. He herättivät koehenkilöt kesken vilke- eli REM-unen ja vertasivat unen tapahtumakulun pituutta unennäön kestoon. Niiden välillä ei ollut merkittävää eroa. Kokemuksesi saattaa olla silti aito. Aiemmin oltiin yleisesti sitä mieltä, että unia esiintyy vain vilkeunivaiheen aikana. Nykyään tiedetään, että uneksiminen on mahdollista myös syvyydeltään vaihtelevan ortounen aikana. Siihen ajoittuvat unet ovat luonteeltaan erilaisia kuin vilke-univaiheen unet. Yhdysvaltalaisen Texasin yliopiston unitutkija Roseanne Armitage on saanut selville, että kesken ortounen herätetyt ihmiset kuvaavat uniaan hyvin epämääräisesti. He pitävät unia ajatuksina tai tapahtumina, joilla ei ole selvää rakennetta ja järjestystä. Todennäköisesti bussissa hetkellisesti syntyvät mielikuvat ovat pikemminkin sekalaisia abstrakteja kuvitelmia kuin unia sanan varsinaisessa merkityksessä. Yleensä aika ei riitä edes nukahtamiseen, vaan kyse on torkkumisesta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota