Shutterstock

Tiedostamattomilla ajatuksilla on aivoissa piilopaikka

Tutkijat ovat havainneet, että ihminen ei aina ole tietoinen ei-toivotuista ajatuksistaan.

Ei-toivotuilla ajatuksilla on piilopaikka aivojen visuaalisilla alueilla. Asia selvisi Uuden Etelä-Walesin yliopiston tutkimuksessa Australiassa.

Havainnolla voi olla merkitystä traumaperäisen stressihäiriön hoidossa. Häiriössä traumaattiset kokemukset aiheuttavat pelkoa tai ahdistusta.

Kielletyt hedelmät ja vihannekset

Tutkijat pyysivät 15:tä toiminnallisessa magneettikuvauksessa olevaa henkilöä kuvittelemaan mielessään punaisen omenan tai vihreän parsakaalin. Kun he kuvittelivat mielessään hedelmän tai kasviksen, heidän aivojensa aktiivisuus rekisteröitiin.

Seuraavaksi henkilöitä pyydettiin olemaan palauttamatta omenaa tai parsakaalia mieleen ilman, että he yrittivät torjua sitä muilla mielikuvilla.

Esimerkiksi parsakaalin kuva ilmaantui tiedostamatta oikean aivopuoliskon näköalueelle.

© Shutterstock

Kokeen jälkeen koehenkilöistä kahdeksan väitti, että he olivat onnistuneet olemaan ajattelematta kiellettyä kohdetta, mutta kuvannustulos kertoi toista.

Aivoissa näkyi samanlainen aktiivisuuskuvio kuin muillakin, mutta se erosi muista yhdessä suhteessa. Kun henkilöt ajattelivat vapaaehtoisesti esimerkiksi parsakaalia, vihanneksen kuva muodostui aivojen vasemman puoliskon näkökeskukseen. Kun ihminen luuli tukahduttavansa mielikuvan, se ilmaantui oikeaan aivopuoliskoon.

Tutkijat haluavat seuraavaksi testata, onko helpompaa korvata ei-toivotut ajatukset jollain kuin yrittää tukahduttaa ne.