Harjoita aivojasi
Aivot

Harjoittelemalla viisastut.

© Anker Tiedemann & Shutterstock

Testaa aivojasi: Laskutaidot

Hahmotatko hyvin lukuja? Jos et, vielä on toivoa. Uuden tutkimuksen mukaan harjoittelu terävöittää aivojasi – treeni saa aivosolusi muuntumaan niin, että ne viestivät entistä paremmin keskenään. Tutkijat tietävät myös, että sähköinen stimulaatio voi tehdä harjoittelusta vieläkin tehokkaampaa.

keskiviikko 23. toukokuuta 2018 teksti Andreas Andersen & Christian Juul

Matemaattiset kykysi määräytyivät jo ollessasi aivan pieni. 

Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tutkijat kuvasivat kahdeksanvuotiaiden lasten aivoja ja pystyivät sen perusteella ennustamaan, miten hyvin lapset menestyivät matematiikassa kuusi vuotta myöhemmin. Lapset, joilla lukumäärien hahmottamisesta vastaava aivoalue oli suurempi, oppivat paremmin matematiikkaa. 

Tee testi ja katso, miten nopeasti aivosi hahmottavat lukuja. 

W3Schools

Lue lisää kallon sisäisestä supertietokoneestasi Tieteen Kuvalehdestä.

Treenaa aivojesi matemaattista aluetta

Tuoreen tutkimuksen mukaan voit muuttaa tilannetta, vaikka et olisi alun perin erityisen lahjakas lukujen käsittelyssä.  Kiinassa tehty tutkimus paljasti, että voit parantaa lukujen hahmottamiseen liittyvien aivoalueidesi solujen yhteyksiä yksinkertaisesti harjoittamalla aivojasi. 

Kiinalaiset harjoittelivat helmitauluilla, mutta muunlaisilla laskutehtävillä näyttää olevan vastaava teho. 

Harjoittelu tuottaa useampia ja vahvempia synapseja eli aivosolujen välisiä liitoksia, ja se taas merkitsee matemaattisten kykyjen selkeää kehittymistä. Ahkerasti harjoitelleet koehenkilöt saivat testeistä 20 prosenttia paremmat tulokset kuin vertailuryhmä. 

Voit itse aloittaa harjoittelun perehtymällä Tieteen Kuvalehden uuteen artikkelisarjaan Aivotreeni, joka tarjoaa roppakaupalla hauskoja tehtäviä ja kiinnostavaa tietoa. 

Nyt Tieteen Kuvalehdellä on loistotarjous: Saat kaksi Tieteen Kuvalehteä ja tyylikkäät Bluetooth-kaiuttimet vain hintaan 4,90.

Sähköiskut helpottavat matematiikan oppimista 

Tutkijat ovat hiljattain kehittäneet tekniikan, joka voi vielä tehostaa aivojesi treenaamista.

Koehenkilöt määrättiin harjoittelemaan laskutehtäviä viiden päivän ajan, ja puolet henkilöistä sai sinä aikana aivoihinsa sähköstimulaatiota. 

Sähköstimulaatio paransi oppimista selvästi, ja teho oli havaittavissa vielä puoli vuotta myöhemminkin. 

Testaa ÄO:si:

Tieteen Kuvalehti on julkaissut kenties netin tarkimman, tieteellisesti valikoidun ÄO-testin, joka on kehitetty yleisesti tunnustetun WAIS-III-testin (Wechsler Adult Intelligence Scale III) pohjalta.

Tämän lähemmäs et tarkkaa ÄO-testiä netissä pääse.

>> TEE ÄO-TESTI TÄÄLLÄ!

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: