Tekniikka esiteltiin elokuussa 2020. Muskin tutkimusryhmä osoitti voivansa lukea Gertrude-nimisen sian aivoviestintää.
Ennen kuin Elon Musk ja Neuralink voivat lunastaa odotukset, on saavutettava vielä koko joukko tieteellisiä tavoitteita.
Kolme suurinta haastetta ovat:
Haaste nro 1: Ymmärtää ja tulkita aivoimpulsseja
Yli 1 000 ohutta metallilankaa eli elektrodia, jotka yhdistetty Gertruden aivoihin, lukevat tämän kärsästä tulevia impulsseja. Impulssit luokitellaan ja muunnetaan ääniksi. Jos kaikki aivoissa risteilevät impulssit voidaan rekisteröidä ja tulkita samalla tavalla, niiden vauhdista ja tuottamista kuvioista voidaan päätellä kaikki liikkeemme, ajatuksemme ja muistomme.
Neuralinkin iso haaste onkin muuntaa mutkikkaat viestit tai käskyt merkityksellisiksi signaaleiksi, jotka voidaan tulkita ja välittää aivojen ulkopuolelle.
Ensinnäkin mutkikkaisiin tehtäviin tarvitaan enemmän elektrodeja kuin nykyiset tuhat, ja toiseksi Neuralink ei ole vielä todistanut, että aivoimplantilla voitaisiin lähettää merkityksellisiä viestejä toieen suuntaan eli aivoista esimerkiksi halvaantuneeseen ruumiinosaan tai toisen ihmisen aivoihin.
Tutkijat ovat toistaiseksi onnistuneet lähettämään vain yksinkertaista dataa ihmisaivoista toisiin sekä siirtämään liikekäskyjä ulkoiseen tukirankaan eli eksoskeletoniin.
Haaste nro 2: Turvallisuuden takaaminen
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että elektrodit voivat vahingoittaa tai tappaa aivokudosta, aiheuttaa kudosten arpeutumista, päästää aivoihin bakteereja tai mennä palasiksi.
4,6 prosentissa tapauksissa aivoihin kiinnitetyt elektrodit aiheuttavat tulehduksen tai menevät rikki, todetaan eräässä tutkimuksessa.
Muissa tutkimuksissa on käytetty ratkaisuja, joita ei upoteta kalloon, tai ihmiskudoksesta tehtyjä elektrodeja. Kilpailijat vaikuttavat olevan Neuralinkin tuotetta turvallisempia.
Haaste nro 3: Sairauksien ymmärtäminen
Aivoihin kiinnitetyillä elektrodeilla tehtävää syväaivostimulaatiota eli deep brain stimulationia (DBS) käytetään jo esimerkiksi Parkinsonin taudin hoidossa.
Neuralinkin tehtävälistalla olevat sairaudet tai ongelmat, kuten masennus, autismi ja unettomuus, voivat aiheutua monista syistä, eivätkä neurologit vielä tiedä niistä kaikkea puhumattakaan siitä, että niitä voitaisiin aina hoitaa.