Tekoäly lukee ajatuksesi

Vain magneettikuvaustulokset apunaan tekoäly on oppinut lukemaan ajatuksia. Tekniikalla voidaan ensimmäistä kertaa saada yksittäisten sanojen sijaan selville kokonaisia lauseita.

ajatustenluku

Uusi tekoäly pystyy lukemaan monimutkaisiakin ajatuksia vain analysoimalla aivojen aktiivisuutta.

© Thomas Arnoldi/Shutterstock

”Tyttö pelasi jalkapalloa.” ”Juristi joi kahvia.” ”Todistaja huusi oikeussalissa.” Lauseet ovat esimerkkejä kokonaisista ajatuksista, joita tekoäly on poiminut koehenkilöiden mielestä hiljattain tehdyssä testissä.

Aiemmissa kokeissa ajatustenlukutekniikoilla on pystytty tavoittamaan aivoista vain yksittäisiä sanoja, ja nyt tehty läpimurto on ensimmäinen kerta, missä ihmisaivoista on kaivettu esiin kokonaisia lauseita.

Harjoitus tekee mestarin

Tekoäly oppi lukemaan ajatuksia Carnegie Mellon -yliopistossa Yhdysvalloissa.

Yliopiston tutkijat magneettikuvasivat seitsemän koehenkilön aivot, kun nämä lukivat ääneen 240 lyhyttä lausetta. Toiminnallisessa magneettikuvauksessa laite rekisteröi aivojen verenkiertoa ja siten välillisesti myös eri alueiden aktiivisuutta.

Magneettikuvat ja niihin liittyvät lauseet syötettiin tekoälyyn yhtä lukuun ottamatta. Harjoiteltuaan aivojen aktiivisuuskuvioiden ja 239 lauseen yhdistämisellä tekoälyn piti arvata viimeinen lause, joka liittyi viimeiseen magneettikuvaan, ja ennustaa aivojen aktiivisuuskuvio viimeisen lauseen kohdalla.

Analyysi toistettiin 240 kertaa niin, että joka kerta jätettiin analysoimatta yksi lause. Tekoäly pystyi ennustamaan lauseen sisällön aivojen aktiivisuuden perusteella tai päättelemään aktiivisuuskuvion lauseen perusteella 87 prosentin todennäköisyydellä.

Seuraavaksi tekoälyä aiotaan kehittää niin, että sillä voidaan lukea aivoista mitä tahansa tietoa.

© Marcel Just/Carnegie Mellon University.

Ennuste aivojen aktiivisuudesta (ylempi), toteutunut aivojen aktiivisuus (alempi).