”Tiesimme, että pandemia vaikutti nuorten mielenterveyteen, mutta emme tienneet, miten se vaikutti heidän aivoihinsa fyysisesti”, sanoo Ian Gotlib, joka on psykologian professori Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa.
Aivot vanhenevat luonnollisesti
Aivot muuttuvat ajan kuluessa. Aivojen rakenne muuttuu, ja puberteetin aikana hippokampus eli aivoturso sekä muistiin ja tunteiden hallintaan liittyvä amygdala eli mantelitumake kasvavat.
Kun tutkijat vertasivat 163 yhdysvaltalaisnuoren aivojen magneettikuvia ennen koronasulkuja ja niiden jälkeen, he havaitsivat, että ”aivojen ikä” muuttui tavalla, joka aiemmin on liitetty ilman huolenpitoa jääneiden lasten aivoihin.
Yhdysvalloissa koetut koronasulut eivät olleet samanlaisia kuin Pohjoismaissa, ja Pohjoismaidenkin välillä oli suuria eroja.
Gotlib korostaa, että on vielä epävarmaa, ovatko koehenkilöiden aivojen muutokset pysyviä ja aiheuttavatko ne muutoksia mielenterveydessä.
Fyysiset muutokset olivat kuitenkin aivan selviä.
”Näimme, että hippokampus ja mantelitumake olivat kasvaneet, ja samalla myös aivokuori oli ohentunut, mikä yleensä tapahtuu vasta pidemmän ajanjakson jälkeen”, sanoo Gotlib.
Tällä hetkellä ei myöskään ole selvää, miten vahingollisia muutokset ovat, mikä tarkoittaa sitä, että asiaa pitää tutkia vielä tarkemmin, toteaa Connecticutin yliopiston psykologian apulaisprofessori Jonas Miller.
”Teinivuosina aivot järjestyvät nopeasti uudelleen. Se on myös aika, johon liittyy psyyken sairauksien, masennuksen ja riskikäyttäytymisen lisääntyminen.”
Tavoitteena on, että tutkijat voisivat seurata 163:a koehenkilöä myös teinivuosien jälkeen.