Shutterstock
Ensamhet under coronanedstängning.

Teinien aivot vanhenivat normaalia nopeammin korona-aikana

Teinien aivojen todettiin vanhenneen normaalia nopeammin koronarajoitusten aikana.

Koronapandemiasta ei ole juurikaan hyvää sanottavaa. Koronavirus aiheutti miljoonien ihmisten kuoleman, ja pandemia vaikutti ihmisiin myös henkisesti, sillä monen talous ja mielenterveys olivat kovilla useaan otteeseen.

Toistuvat laajat koronarajoitukset jättivät myös jälkensä.

Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan teinien aivojen vanheneminen nopeutui voimakkaasti koronapandemian aikana.

”Tiesimme, että pandemia vaikutti nuorten mielenterveyteen, mutta emme tienneet, miten se vaikutti heidän aivoihinsa fyysisesti”, sanoo Ian Gotlib, joka on psykologian professori Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa.

Aivot vanhenevat luonnollisesti

Aivot muuttuvat ajan kuluessa. Aivojen rakenne muuttuu, ja puberteetin aikana hippokampus eli aivoturso sekä muistiin ja tunteiden hallintaan liittyvä amygdala eli mantelitumake kasvavat.

Kun tutkijat vertasivat 163 yhdysvaltalaisnuoren aivojen magneettikuvia ennen koronasulkuja ja niiden jälkeen, he havaitsivat, että ”aivojen ikä” muuttui tavalla, joka aiemmin on liitetty ilman huolenpitoa jääneiden lasten aivoihin.

Yhdysvalloissa koetut koronasulut eivät olleet samanlaisia kuin Pohjoismaissa, ja Pohjoismaidenkin välillä oli suuria eroja.

Historian pahimmat epidemiat
© Wikimedia Commons

Lue myös:

Gotlib korostaa, että on vielä epävarmaa, ovatko koehenkilöiden aivojen muutokset pysyviä ja aiheuttavatko ne muutoksia mielenterveydessä.

Fyysiset muutokset olivat kuitenkin aivan selviä.

”Näimme, että hippokampus ja mantelitumake olivat kasvaneet, ja samalla myös aivokuori oli ohentunut, mikä yleensä tapahtuu vasta pidemmän ajanjakson jälkeen”, sanoo Gotlib.

Tällä hetkellä ei myöskään ole selvää, miten vahingollisia muutokset ovat, mikä tarkoittaa sitä, että asiaa pitää tutkia vielä tarkemmin, toteaa Connecticutin yliopiston psykologian apulaisprofessori Jonas Miller.

”Teinivuosina aivot järjestyvät nopeasti uudelleen. Se on myös aika, johon liittyy psyyken sairauksien, masennuksen ja riskikäyttäytymisen lisääntyminen.”

Tavoitteena on, että tutkijat voisivat seurata 163:a koehenkilöä myös teinivuosien jälkeen.