Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Saksalaistutkijat ovat todenneet, että tanssi nuorentaa aivoja.

© Shutterstock
Ihminen - Aivot

Tanssi torjuu dementiaa

Tutkijat ovat selvittäneet, miten voit estää aivojesi rappeutumisen. Avainsana on tanssi, joka nuorentaa aivot uuteen kukoistukseen.

Salsa, humppa ja kansantanssit. Saksalaistutkijat suosittelevat tanssia kaikille, sillä tuoreessa tutkimuksessaan he totesivat, että tanssi on aivoille nuoruuden eliksiiriä.

Tutkimuksessa havaittiin, että iän myötä surkastuvat aivoalueet kukoistavat niillä vanhuksilla, jotka harrastavat tanssia säännöllisesti. Näyttää siis siltä, että tanssi on lupaava keino dementian torjunnassa.

Liikunta pysäyttää ajan

Tiedetään, että liikunta ehkäisee elimistön solujen vanhenemista, mutta aiemmin ei ole saatu selville, mikä liikuntamuoto on tehokkain resepti pitkään terävinä pysyviin aivoihin.

Siksi saksalaisen Magdeburgissa toimivan Otto Von Guericken yliopiston tutkijat kokosivat 26 koehenkilön ryhmän. Koehenkilöiden keski-ikä oli 68 vuotta. Tutkimusta varten koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään 18 kuukauden ajaksi.

Toinen ryhmä opetteli uuden tanssin joka viikko, toinen taas sai ohjattuja kestävyysliikunta- ja venyttelyharjoituksia sekä pyöräili ja käveli.

Tutkijat kehittävät tanssikuuria

Ennen harjoittelujaksoa ja sen jälkeen kuvattiin koehenkilöiden aivojen hippokampus, jolla on tärkeä rooli muistiin, oppimiseen ja tasapainoon liittyvissä tehtävissä. Hippokampus on juuri se osa aivoja, johon dementiasairaudet, kuten Alzheimerin tauti, iskevät.

Kumpaankin ryhmään kuuluneiden koehenkilöiden hippokampus oli kasvanut, mutta tanssia harrastaneiden tasapaino oli selvästi parempi kuin toisen ryhmän. Hippokampuksen lisäksi kaksi muutakin aivoaluetta kasvoi niillä, jotka olivat tanssineet. Siksi tutkijat uskovat, että tanssi on hyvä keino ehkäistä ikääntyvien aivojen surkastumista.

Nyt tutkijat toivovat, että he voivat luoda tieteellisesti dokumentoidun liikuntamuodon, jossa musiikin ja tanssiliikunnan avulla ehkäistään dementiasairauksia.

Lue myös:

Älykkyys

Älyn tutkijoilta loppuu järki

26 minuuttia
Alzheimer
Aivot

Vastamyrkky torjuu Alzheimerin tautia

9 minuuttia
Aivot

Herpes voi liittyä Alzheimerin tautiin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota