Taikuri paljastaa temppunsa salaisuudet

Miten taiotaan? Videolla näet taikurin, joka sytyttää suussaan olevan tupakan sytkärillä. Äkkiä sekä tupakka että sytkäri ovat kadonneet. Katso, mikä on taikurin salaisuus tässä ja monessa muussa taikatempussa.

Tryllekunstner

Taikuri ohjaa huomion toisaalle

Brittiläinen taikuri ja Durhamin yliopiston neurologi Gustav Kuhn on tutkinut, miten ihmisiä huijataan yksinkertaisilla taikatempuilla.

Videolla hän esittää kaksi klassista temppua ja selittää, miten katsojan huomio ohjataan toisaalle niin, että hän ei näe sitä, mitä hänen silmiensä edessä tapahtuu.

Katsomalla tiettyyn suuntaan tai tekemällä yllättävän liikkeen taikuri voi ohjailla yleisöään ja esimerkiksi pudottaa tupakan juuri oikealla hetkellä syliinsä.

Yli puolet ei nähnyt tupakan tippuvan

Gustav Kuhn ja hänen tutkijaryhmänsä näyttivät tupakkatempun 46 koehenkilölle ja rekisteröivät näiden reaktiot.

Yli puolet koehenkilöistä kertoi kokeen jälkeen, että he eivät olleet nähneet, kun taikuri pudotti tupakan. Kun tutkijat kuvasivat taikatemppua seuraavia henkilöitä, he saivat selville yllättävän ilmiön.

Taikuri hyödyntää aivojen vajavaisuutta

Kaksi koehenkilöistä kertoi, että he eivät nähneet tupakan tippuvan, vaikka he seurasivat tapahtumaa koko ajan.

Miksi yleisö ei näe, mitä taikuri tekee? Tutkijoiden selityksen mukaan ihmiset eivät yleisesti ole tietoisia siitä, mitä he näkevät. Tämä johtuu siitä, että aivojen kapasiteetti riittää havainnoimaan vain murto-osan siitä, mitä ympärillämme tapahtuu. Juuri tätä vajavaisuutta taikurit käyttävät hyväkseen.

Lue lisää siitä, miten sinua huijataan

Taikuri saa sinut uskomaan, että näet jotain muuta kuin itse asiassa tapahtuu. Ihmistä voidaan huijata monella tavalla. Lue lisää tästä: