Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stressi kypsyttää lasten aivoja

Varhaislapsuuden voimakkaat kokemukset saavat aivot kypsymään normaalia nopeammin.

Getty Images

Useimmat vanhemmat tekevät kaikkensa suojatakseen lapsensa traumaattisilta kokemuksilta. Nyt uusi tutkimus osoittaa, että jos lapsi on kokenut jonkin trauman, esimerkiksi onnettomuuden tai väkivaltaa, hänen aivonsa kypsyvät normaalia nopeammin.

Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tutkijat seurasivat kahden vuoden ajan 214:ää lasta, jotka olivat iältään 9–13-vuotiaita. Osalla lapsista oli ollut traumaattisia kokemuksia. Tutkimusvaiheen aikana lasten aivot kuvattiin ja heidän syljestään otettiin solunäytteitä.

Aikuisen aivoissa otsalohkon etuosa (vihreä) hillitsee mantelitumakkeen toimintaa (violetti).

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Aivokuvauksissa selvisi, että stressaavia tilanteita kokeneiden lasten aivot kypsyivät muiden lasten aivoja nopeammin niin, että ne alkoivat toimia aikuisen aivojen tavoin.

Tämä ilmeni erityisesti otsalohkon etuosan ja mantelitumakkeen yhteistyössä. Lapsilla nämä alueet ovat usein aktiivisia samaan aikaan, kun taas aikuisilla alueet toimivat erikseen.

Vanhemmat aivot ja nuorempi elimistö

Kun aikuiset käyttävät otsalohkon etuosaa, mantelitumakkeen aktiivisuus vähenee. Tutkijoiden mukaan tällainen toiminta on tärkeää tunteiden kontrolloimisessa.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että lapset, joiden aivot kypsyivät nopeasti, tulivat murrosikään muita lapsia myöhemmin. Samoin heidän solunsa ikääntyivät hitaammin. Stressaavat kokemukset siis ilmeisesti ikäännyttivät lasten aivoja ja nuorensivat heidän elimistöään.

Yleisesti ottaen tulokset osoittavat, että varhain koetulla stressillä on suuri merkitys lapsen kehitykselle.

Lue myös:

Aivot

Miten paljon tiedät aivoistasi?

1 minuuttia
Unissakävely
Aivot

Unissakävely – Miksi jotkut kävelevät unissaan?

2 minuuttia
Meditointi
Aivot

Meditointi voi muuttaa aivojasi

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota