Getty Images

Stressi kypsyttää lasten aivoja

Varhaislapsuuden voimakkaat ja stressaavat kokemukset muuttavat uuden tutkimuksen mukaan sekä lasten aivoja että elimistöä.

Useimmat vanhemmat tekevät kaikkensa suojatakseen lapsensa traumaattisilta kokemuksilta. Nyt uusi tutkimus osoittaa, että jos lapsi on kokenut jonkin trauman, esimerkiksi onnettomuuden tai väkivaltaa, hänen aivonsa kypsyvät normaalia nopeammin.

Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tutkijat seurasivat kahden vuoden ajan 214:ää lasta, jotka olivat iältään 9–13-vuotiaita. Osalla lapsista oli ollut traumaattisia kokemuksia. Tutkimusvaiheen aikana lasten aivot kuvattiin ja heidän syljestään otettiin solunäytteitä.

Aikuisen aivoissa otsalohkon etuosa (vihreä) hillitsee mantelitumakkeen toimintaa (violetti).

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Aivokuvauksissa selvisi, että stressaavia tilanteita kokeneiden lasten aivot kypsyivät muiden lasten aivoja nopeammin niin, että ne alkoivat toimia aikuisen aivojen tavoin.

Tämä ilmeni erityisesti otsalohkon etuosan ja mantelitumakkeen yhteistyössä. Lapsilla nämä alueet ovat usein aktiivisia samaan aikaan, kun taas aikuisilla alueet toimivat erikseen.

Vanhemmat aivot ja nuorempi elimistö

Kun aikuiset käyttävät otsalohkon etuosaa, mantelitumakkeen aktiivisuus vähenee. Tutkijoiden mukaan tällainen toiminta on tärkeää tunteiden kontrolloimisessa.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että lapset, joiden aivot kypsyivät nopeasti, tulivat murrosikään muita lapsia myöhemmin. Samoin heidän solunsa ikääntyivät hitaammin. Stressaavat kokemukset siis ilmeisesti ikäännyttivät lasten aivoja ja nuorensivat heidän elimistöään.

Yleisesti ottaen tulokset osoittavat, että varhain koetulla stressillä on suuri merkitys lapsen kehitykselle.