Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sokeri

Sokerikiteillä ja kokaiinilla on muutakin yhteistä kuin ulkonäkö, sillä ne myös vaikuttavat aivoihin samalla tavalla.

© Shutterstock
Ihminen - Aivot

Sokeri on aivoille huumetta

Kun nautit sitä, kehoon leviää hyvänolontunne ja haluat sitä lisää. Kyse ei ole huumeesta vaan hyvin arkisesta asiasta: sokerista.

Otat pussista hedelmäkarkin. Pian sormesi hamuavat jo toista. Ja kolmatta. Mitä enemmän syöt, sitä vaikeampaa sinun on lopettaa, ennen kuin pussi on tyhjä. Se ei ole mikään ihme.

Sokeri vaikuttaa kehoon samalla tavalla kuin esimerkiksi kokaiini: makeat elintarvikkeet aktivoivat elimistön mielihyvä- ja palkitsemisjärjestelmän ja tuottavat hyvänolontunteen.

Sokeri palkitsee aivoja

Suussa hedelmäkarkin maun aistivat makeaan makuun erikoistuneet makureseptorit, ja viesti siitä kulkee aivokuorelle, jossa eri alueet ovat keskittyneet eri makujen aistimiseen.

Signaali saa aivoissa vapautumaan dopamiinia, joka kuljettaa viestejä aivojen hermosolulta toiselle. Aine tuottaa mielihyvää ja iloa.

Dopamiini vaikuttaa aivojen mielihyvä- ja palkitsemiskeskukseen, joka koostuu paljon dopamiinireseptoreja sisältävien aivojen alueiden välisistä viestireiteistä. Samaan verkostoon iskevät myös kokaiini ja alkoholi.

Riippuvuus kehkeytyy

Dopamiinistimulaatio saa aivot haluamaan uudestaan samaa tunnetta. Kun aivot oppivat, miten vaikutus saadaan aikaan, muun elimistön on vaikeaa vastustella: syntyy sokerinhimo, ja karkit alkavat näyttää vastustamattomilta.

Yhden karkkipussin tyhjentäminen ei ole vaarallista, mutta jos elimistölle syötetään jatkuvasti suuria määriä sokeria, aivojen palkitsemisjärjestelmä alkaa käydä ylikierroksilla.

Ihmisellä alkaa esiintyä riippuvuusoireita. Hän voi menettää itsehillintänsä ja alkaa syödä sokeria pakonomaisesti aivan kuin narkomaani himoaa kokaiinia. Toleranssi kasvaa, ja elimistö alkaa vaatia yhä suurempia määriä sokeria vastaavan vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Harkitsepa siis vielä kerran, ennen kuin alat mättää karkkeja suuhusi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota