Skitsofrenia

Skitsofrenia voi johtua sekasotkusta

Uusilla kuvantamislaitteilla tehdyssä tutkimuksessa on havaittu, että skitsofrenia voi johtua aivojen lepotilaverkoston virheestä.

keskiviikko 17. joulukuuta 2014 teksti Karen Grubbe & Gorm Palmgren

Skitsofrenia on sairaus, jonka oireisiin kuuluvat harha-aistimukset ja -luulot sekä tunteiden ja ajatusten välisen yhteyksien vääristyminen. Kiinalaistutkijat ovat hiljattain saaneet selville, että skitsofreenikoiden kykenemättömyys erottaa todellisuus harha-aistimuksista johtuu aivojen lepotilaverkoston virheestä.

Aivoissa on viisi toimintaverkostoa

Viime vuosina uudet kehittyneet kuvantamislaitteet ovat mahdollistaneet sen, että tutkijat ovat päässeet kurkistamaan aivojen verkostoihin ja jopa seuraamaan ajatuksen kulkua aivoissa. Tutkimuksissa on selvinnyt, että aivoissa on viisi eri toimintaverkkoa.

Kaksi pientä verkostoa valvoo koko ajan näköä ja kuuloa. Iso tarkkaavaisuusverkosto pitää silmällä ärsykkeitä ja arvioi, vaatiiko jokin niistä reagointia.

Jos reaktio on tarpeen, aivoissa aktivoituu toimintaverkosto, joka lähettää käskyt kaikille toimintaan vaadittaville aivojen alueille. Suurimman osan aikaa aivoissa on vipinää kuitenkin vain lepotilaverkostossa.

Yleensä lepotilaverkosto ja toimintaverkosto toimivat limittäin siten, että kun toinen käy täysillä, toinen lepää. Siten aivot ikään kuin vaihtavat vaihdetta sisäisen maailman ja tarkkaavaisuutta vaativan oman minän ulkopuolisen maailman välillä. Skitsofrenia kuitenkin sotkee verkostojen toimintaa.

Skitsofrenia johtuu virheestä aivojen verkostossa

Guangxin lääketieteellisessä yliopistossa Kiinassa työskentelevä Wenbin Guo osoitti tutkijaryhmineen vuonna 2014, että skitsofreenikoiden aivojen verkostot eivät toimi samalla tavalla kuin terveiden.

Tutkimuksessa kuvattiin skitsofreenikoiden tietoisuuteen liittyviä aivojen verkostoja uudella kuvantamislaitteella. Potilailla, joilla oli todettu skitsofrenia, lepopotilaverkoston takaosa, taimmainen singulaarinen aivokuori eli PCC näytti toimivan vilkkaammin kuin terveillä. Toisaalta taas skitsofrenia aiheutti sen, että verkoston otsalohkossa sijaitseva etuosa oli poikkeuksellisen hiljainen.

Kiinalaistutkijat uskovat, että virheen vuoksi skitsofreniaa potevien on vaikea erottaa omaa sisäistä maailmaansa ulkomaailmasta, mikä voi aiheuttaa aistiharhoja ja todellisuudentajun häiriöitä.

Fakta: Mitä skitsofrenia on?

Skitsofrenia on vakava mielen sairaus, joka ilmenee henkilön käyttäytymisen ja ajatusten muutoksina. Skitsofreniaa sairastava voi ajoittain olla tilassa, jossa hän ei kykene erottamaan todellisuutta ja omia kuvitelmiaan toisistaan. Sairaus puhkeaa useimmiten 15–30 vuoden iässä. Potilaiden joukossa on enemmän miehiä kuin naisia. Skitsofrenian syitä ei edelleenkään tiedetä tarkasti, mutta moni seikka viittaa siihen, että sairauden puhkeamiseen vaikuttavat perimä ja ympäristötekijät. Lue lisää skitsofreniasta

Lue lisää aivoista ja tietoisuudesta

Lue lisää tietoisuudesta alla olevasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: