Minuus syntyy aivojen monihaaraisessa verkostossa, joten jo pienetkin vammat voivat muuttaa paljon persoonallisuutta ja itsensä kokemista.

© Warren Anatomical Museum

Sinä olet vain illuusio

Kun rautatanko lävisti rautatierakentaja Phineas Gagen aivot, mukava mies muuttui tunteettomaksi ja äkkipikaiseksi. Lue, miten hän ja muut aivovammapotilaat ovat vauhdittaneet tutkimusta siitä, missä minuus muodostuu.

tiistai 24. huhtikuuta 2018 teksti Stine Overbye

Rautatierakentaja Phineas Gage tunnettiin kilttinä ja huomaavaisena miehenä.

25-vuotiaana hän oli työporukan päällikkönä Yhdysvaltojen koillisosissa louhimassa kalliota pois ratatöiden tieltä. 

Kun kallioihin oli porattu reiät räjähdysainepanoksia varten ja panokset pantu paikoilleen, Gagen tehtävänä oli täyttää reiät hiekalla ja soralla, jotta räjähdys olisi mahdollisimman voimakas. Kun Gage tökki hiekkaa reikiin pitkällä rautatangolla eräänä syyskuun päivänä 1848, tapahtui kohtalokas työtapaturma.

Rautatangon tökkäisy sai panoksen räjähtämään.

Kuusi kiloa painava tanko lensi kuin luoti reiästä ja osui Gagen vasempaan poskeen. Siitä se jatkoi matkaansa vasemman silmän takaa aivojen vasemman otsalohkon poikki ja lopulta ulos päälaesta.

Gage näytti ulkoisesti olevan kunnossa

Tanko lensi kahdenkymmenen metrin päähän, ja Gage jäi maahan kouristelemaan tajuttomana. Päästä vajui verta ja aivokudosta. Kukaan ei uskaltanut edes kuvitella, että Gage selviäisi onnettomuudesta hengissä. 

Hänet saatiin kuitenkin osaavan lääkärin hoitoon, ja jo puolen vuoden päästä hän pystyi palaamaan töihin. 

Ulkoisesti Gage vaikutti olevan kunnossa. Hän pystyi puhumaan, suoriutui töistään ja liikkui lähes yhtä hyvin kuin ennen onnettomuutta, mutta tuttujen mukaan jotain oli muuttunut: ”Hän ei ole enää Gage.”

Rautatietyöläinen Phineas Gage selvisi ihmeen kaupalla hengissä siitä, että rautatanko lävisti hänen aivonsa. Jotain hänessä kuitenkin muuttui.

© Warren Anatomical Museum

Gagesta tuli tunteeton ja äkkipikainen

Kun Gage aikaisemmin oli ollut rauhallinen ja ystävällinen kaikkia kohtaan, nyt hän oli tunteeton, tyly, epärehellinen ja äkkipikainen. 

Hänestä oli tullut väkivaltainen, ja hän pahoinpiteli vaimoaan toistuvasti. Lisäksi hänen oli mahdotonta tehdä mitään päätöksiä. 

Aivovamma oli siis täydellisesti muuttanut Gagen persoonallisuuden. Phineas Gagen tapaus mullisti tieteen silloisen käsityksen ihmisen ”sielusta”.

Gagen tapaus osoitti, että ihmisen minuus asuu aivoissa ja yhden aivojen osan – kuten Gagella otsalohkon – vaurioituminen voi muuttaa ratkaisevasti ihmisen luonnetta ja käyttäytymistä.

Minuus on levittäytynyt aivoihin

Mitä enemmän persoonallisuuden muodostumista on tutkittu, sitä selvemmäksi on tullut, että se on monen erilaisen aivojen osan ja toiminnon tulosta. Siihen liittyvät niin tietoisuutta ja muistia kuin tahtoakin ohjaavat aivoalueet. Samalla käsitys itsenäisestä ja muuttumattomasta minuudesta on tullut kyseenalaiseksi.

Kun tilaat Tieteen Kuvalehden nyt, voit käyttää hyväksesi muhkean aivotarjouksen:

  • tyylikkään Sonitumin Bluetooth-kaiuttimen
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä

Tilaa nyt, saat koko paketin 4,90 eurolla – säästät 56 euroa! 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: