Psykopaatti

Psykopatian oireet

Psykopaattia käytetään usein haukkumasanana, mutta se on myös termi, jolla on viitattu tietynlaiseen luonnehäiriöön. Miten psykopaatti määritellään nykyisin?

torstai 12. helmikuuta 2015

Psykopaatti on luonnehäiriöinen ihminen

Psykopaatiksi haukutaan usein ihmistä, joka käyttäytyy normaalia itsekkäämmin, röyhkeämmin ja tunteettomammin.

”Sielun sairautta” eli luonnevikaisuutta tarkoittava psykopatia ei kuulu enää nykypsykiatrian käsitteistöön, vaan yleensä asiantuntijat puhuvat joko sosiopatiasta tai epäsosiaalisesta persoonallisuudesta.

Sosiopatiassa ei ole kysymys psykoosista eli mielisairaudesta, jonka tunnusmerkkeihin kuuluu elimellisistä tai psyykkisistä syistä johtuva todellisuudentajun häiriintyminen, vaan persoonallisuushäiriöstä, jolle on ominaista vastuuton ja muista piittaamaton käyttäytyminen. Sosiopatia määritelläänkin sairaalloisen poikkeavaksi suhtautumiseksi sosiaaliseen ympäristöön. Sosiopaatti voi olla hyvin yhteiskuntavastainen.

”Psykopaatin” määritelmä

Koska raja normaalin ja sairaalloisen epäsosiaalisesti käyttäytyvän ihmisen välillä on melko häilyvä, sosiopaatin tunnistaminen ja persoonallisuushäiriön diagnosoiminen on vaikeaa. Sosiopaateilla on kuitenkin joitakin yhteisiä ominaispiirteitä, joiden perusteella on mahdollista arvioida tapauskohtaisesti, miten vakavasta persoonallisuushäiriöstä on kysymys.

  • Monilla sosiopaateilla on voimakas viehtymys jännitykseen: he tarvitsevat jatkuvasti toimintaa tai muutoin he kyllästyvät ja alkavat käyttäytyä normaalista poikkeavasti.
  • Sosiopaatit eivät myöskään yleensä kadu tekemisiään eikä heidän omatuntonsa soimaa, vaikka he olisivat tehneet millaisia hirmutekoja.
  • Heiltä puuttuu myös myötäelämisen taito, mikä ilmenee kyvyttömyytenä asettua toisen ihmisen asemaan. Siksi monet sosiopaatit käyttävät muita ihmisiä hyväkseen: heistä on luonnollista, että heidän vuokseen uhraudutaan, mutta he eivät tunne tarvetta vastapalveluksiin.
  • Syynä siihen, että röyhkeästi käyttäytyviä ihmisiä haukutaan helposti psykopaateiksi, on sairaalloisen epäsosiaalisten ihmisten äkkipikaisuus.
  • He toimivat hetken mielijohteesta ajattelematta seurauksia.

Lisäksi heidän totuuskäsityksensä on usein hämärtynyt eli he eivät epäröi valehdella, jos valehtelusta on heille hyötyä.

”Psykopaatti” on tavallinen kansalainen

Persoonallishäiriöinen ei välttämättä erotu muusta kansasta viranomaisten silmissä. Vaikka hän voi tuottaa läheisilleen monenlaista tuskaa, hän voi olla hyvin mallikelpoinen kansalainen. Jos taas sosiopaatti käyttäytyy rikollisesti, hän on monella tapaa vaarallinen. Rangaistukset tehoavat harvoin sosiopaattirikolliseen.

”Psykopaatti” ei omista omaatuntoa

Viime vuosien tutkimus on auttanut ymmärtämään persoonallisuushäiriöisten aivoja entistä paremmin. Lue artikkelista, mikä tekee psykopaatista tunnekylmän ja sydämettömän:

Viihdyttävää ja opettavaista lukemista koko perheelle

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: