Pisteet ovat yhtä harmaat

Klassinen optinen illuusio antaa vaikutelman, että pisteet ovat erivärisiä. Ne ovat kuitenkin yhtä harmaita, ja nyt tutkijat ymmärtävät vihdoin, miten harha syntyy.

Tummanharmaasta liukuvasti vaaleanharmaaksi muuttuvalla taustalla on kaksi identtistä pistettä. Pisteet ovat saman kokoisia ja - mikä tärkeintä - ne ovat täysin saman värisiä ja yhtä kirkkaita. Ne eivät kuitenkaan näytä siltä. Tutkijat ovat yli 100 vuotta pohtineet, miten kuvattu optinen harha voi syntyä.

Nyt Yhdysvalloissa Massachusettsin teknisen instituutin tutkimuksissa on vihdoin löydetty asialle selitys.

Virhe syntyy arvioitaessa kohteen kirkkautta. Ja vastoin odotuksia arviointi tapahtuu jo verkkokalvolla eikä suinkaan aivojen näköalueella.

Ihmisen kyky arvioida kirkkautta ei siis perustu aivojen tulkintaan näköärsykkeestä. Se on perustavanlaatuinen synnynnäinen mekanismi, josta silmä huolehtii ennen näköärsykkeen etenemistä aivoihin ja muun näköaistimuksen syntymistä.

Sokeatkin lapset haksahtivat

Vastaus selvisi, kun asiaa oli tutkittu yhdeksällä sokealla lapsella, joiden näkö oli palautunut kaihileikkauksen jälkeen.

Jos ihmisen kirkkauden arviointi olisi opittua, syntymäsokeat lapset eivät haksahtaisi harhaan, koska he eivät olleet koskaan aiemmin nähneet ympäristöään. Kun lapsilta poistettiin side silmiltä, he näkivät harhan silti samoin kuin kaikki muutkin.

Harha todistaa, että kirkkauden hahmottaminen ei riipu todellisesta valon määrästä. Sen sijaan se riippuu yhdessä kohteen väristä ja siihen osuvan valon määrästä.

Tutkimuksen johtajan ja visuaalisen havainnoinnin ja neurotieteiden professorin Pawan Sinhan mukaan kirkkaasti valaistu musta kangas voi siksi näyttää yhtä vaalealta tai vieläkin vaaleammalta kuin valkoinen kangas hämärässä.