Pikku putket korjaavat aivovaurioita

Kantasolut ovat liian suuria päästäkseen aivojen joka sopukkaan korjaamaan aivoinfarktin vaurioita. Tästä syystä aivovaurioiden hoitoon on kehitetty uusi menetelmä.

Eksosomit (punainen) tuovat soluytimiin (sininen) aineita, jotka nopeuttavat toipumista.

© University of Georgia

Uudenlainen kantasoluhoito voi auttaa toipumaan aivoinfarktista.

Aivoinfarktissa osa aivoista jää aivoverenvuodon tai verisuonitukoksen takia ilman happea, jolloin aivosolut vaurioituvat.

Seurauksena voi olla halvaantuminen, puhekyvyn häiriintyminen tai tasapainovaikeuksia. Aivoinfarktista toipuminen kestää pitkään eikä ole aina täydellistä.

Pienet putket nopeuttavat aivojen toipumista

Kantasolut tuottavat aineita, jotka saavat aivojen verisuonet ja hermosolut kasvamaan, mutta aina ne eivät pääse aivoissa oikeaan paikkaan.

Georgian yliopistossa Yhdysvalloissa kehiteltävässä menetelmässä kantasoluista irrotetaan niin sanottuja eksosomeja eli solun pinnalla olevia pieniä putkimaisia rakenteita, jotka kuljettavat solujen vaikuttavia aineita.

Eksosomit ovat pienempiä kuin solut ja pääsevät aivoissa sellaisiinkin kohtiin, joihin kantasolut eivät mahdu. Siirtämällä eksosomeja aivojen vaurioituneisiin kohtiin aivoinfarktipotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa.

Kokeet ovat lupaavia

Kantasoluista eristetyt eksosomit ohjataan aivovauriokohtiin ruiskuttamalla ne aivojen verisuoniin.

Menetelmää on toistaiseksi testattu koe-eläimillä. Tulokset ovat olleet niin lupaavia, että ihmiskokeet aiotaan aloittaa jo ensi vuonna.