Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ihminen - Aivot

Piilotajuntaa muokkaavat mainokset

Voiko ihmiseen todella vaikuttaa ns. subliminaalisilla mainoksilla, joita hän ei tiedosta näkevänsä?

Yhdysvaltalainen markkinointitutkija James Vicary väitti 1957 tehneensä eräässä elokuvateatterissa kokeen, jossa elokuvan aikana näytettiin toistuvasti mainostekstejä ”Juo Coca Colaa” ja ”Nälkä? Syö popcornia!”. Nämä ”mainoskatkot” kestivät vain 1/3000 sekuntia eli niin lyhyen aikaa, että katsojat eivät tiedostaneet nähneensä niitä. Vicary väitti, että kokeen jälkeen Coca Colan myynti kasvoi 18 prosenttia ja popcornin 57 prosenttia. Sittemmin Vicary on myöntänyt, että tarina on perätön. Mm. yksi kanadalainen tv-asema on kokeillut vastaavanlaisia piilotettuja viestejä, mutta ne eivät saaneet testiryhmässä aikaan mitään reaktioita. Vaikka Vicaryn koe on vain urbaani legenda, siinä on myös hitunen totta. Piilotajuntaan voi jäädä subliminaalisia eli tietoisen ärsytystason alittavia viestejä, joita ihminen ei ehdi käsitellä tietoisesti. Eräässä kokeessa katsojille näytettiin kesken taiteellisen diaesityksen kuvia käärmeistä ja hämähäkeistä. Kuvia näytettiin vain 1/30 sekunnin ajan, mutta silti suuri osa katsojista ilmoitti kokeneensa esityksen selittämättömällä tavalla ahdistavaksi. On siis todennäköistä, että tiedostamattomilla viesteillä voidaan vaikuttaa ihmisten tunteisiin ja siten ainakin jossain määrin ohjata heidän ostokäyttäytymistään. Tällaista markkinointitekniikkaa pidetään epäeettisenä, ja mm. Euroopan unionissa subliminaalinen mainonta on ollut kiellettyä vuodesta 1989.

Lue myös:

Aivot

Tutkijat etsivät hoitoa migreeniin

11 minuuttia
Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia
Älykkyys

3 älykkäiden ihmisten harmia

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota