Pienet ja isot aivot

Kaskelotin aivot painavat 7,5 kiloa, sammakon aivot taas vain 0,1 grammaa. Tutustu muihin isoihin ja pieniin aivoihin.

Frog brain

Ihminen on ainakin omasta mielestään maapallon älykkäin eläin. Aivojen kokoa mitattaessa ihminen ei kuitenkaan yllä edes kolmen kärkeen.

  1. Kaskelotti – 7,5 kiloa. Kaskelotin aivot ovat suurimmat ja monimutkaisimmat. Ne ovat jopa ihmisaivoja mutkikkaammat.

  2. Norsu – 5 kiloa. Norsun aivojen erikoisuus on hyvin kehittynyt muisti.

  3. Pullokuonodelfiini – 1,7 kiloa. Pullokuonodelfiinillä aivot ovat suhteessa kehoon suuremmat kuin ihmisellä. Siksi ei olekaan ihme, että delfiineistä juuri niitä on pystytty kouluttamaan eniten.

  4. Ihminen – 1,4 kiloa. Melko vaatimattomasta koostaan huolimatta ihmisaivot kykenevät hyvin monimutkaisiin toimintoihin.

  5. Kameli - 680 grammaa. Kamelin aivot ole kovin isot, mutta eläin tulee toimeen hyvin ankarissa oloissa.

  6. Paviaani – 140 grammaa. Paviaanin aivot ovat melko pienet suhteessa sen kehon kokoon. Vaikka paviaanilaumojen sosiaalinen järjestelmä on monimutkainen, eläimet eivät ole yhtä hyviä ratkaisemaan ongelmia kuin muut apinat.

  7. Pesukarhu – 39 grammaa. Pesukarhuja pidetään eläinmaailman kahlekuninkaina. Joidenkin yksilöiden on sanottu avanneen riippulukon, jossa on numeroyhdistelmä.

  8. Kissa – 30 grammaa. Hyvä saalistuskyky ei edellytä kovin isoja aivoja. Kissat selviävät luonnossa hyvin monenlaisissa ympäristöissä.

  9. Kaniini – 12 grammaa. Koska kaniinit ovat suurin piirtein kissan kokoisia, niiden aivojen koosta voisi päätellä, että niiden älykkyys olisi vain kolmannes kissojen älykkyydestä. Aivojen koolla ja älyllä ei kuitenkaan välttämättä ole mitään tekemistä keskenään.

  10. Sammakko – 0,1 grammaa. On uskomatonta, että näinkin pienet aivot riittävät eri toimintojen, kuten pariutumiskäyttäytymisen ja saalistustekniikan, hallintaan.