Pelit ja musiikki vahvistavat aivoja

Vanhemmiten aivot pienevät jopa 0,5 prosentin vuosivauhtia, mutta surkastumista on mahdollista hidastaa. Aivoille voi tehdä hyvää neljällä helpolla harrastuksella – eikä tekemisen tarvitse tuntua tylsältä!

Aivot vertautuvat lihaksiin. Ilman rasitusta ne menettävät suorituskykyään ja surkastuvat. Näin on koko elämän ajan, mutta erityisesti vanhoilla päivillä.

Vaikka olisi terve, 60. ikävuoden jälkeen aivoista alkaa kuolla enemmän soluja ja hävitä näiden välisiä yhteyksiä. Siksi aivot menettävät keskimäärin noin 0,5 prosenttia tilavuudestaan vuodessa.

Aivojen rappeutumista on kuitenkin mahdollista ehkäistä helposti.

1. Liikunta kasvattaa hermoja

Ruumiillinen ponnistelu saa aivot erittämään BDNF-hormonia, joka pitää yllä ja vahvistaa synapseja ja hermosoluja. Vanhemmalla iällä liikunta siis hidastaa aivojen rappeutumista ja voi jopa osittain kasvattaa niitä.

Mies ja käsipainot
© Shutterstock

2. Tehtävät aktivoivat aivoja

Sellainen aivojumppa kuin esimerkiksi älykkyystestin tehtävien ratkominen voi parantaa muun muassa muistia ja päättelykykyä. Tehtävät haastavat useat aivojen osat jopa ylittämään itsensä ja edistävät siten uusien ja vahvempien synapsien muodostumista.

Palapeli kehittää aivoja.
© Shutterstock

3. Musiikki tukee muistamista

Musiikilla voi olla myönteinen vaikutus muun muassa muistiin, kun ikää karttuu. Syyksi arvellaan sitä, että musiikki laskee elimistön stressitasoa ja nostaa mielialaa. Siksi aivot työskentelevät pienemmässä paineessa ja synapsien hajoaminen hidastuu.

Vanha nainen ja kuulokkeet
© Shutterstock

4. Ampuminen vahvistaa näköalueita

Useiden tutkimusten mukaan tietokonepelejä pelaamalla voi parantaa iästä riippumatta henkistä suorituskykyä. Esimerkiksi ampumapelit asettavat suuria vaatimuksia visuaaliselle hahmottamiselle ja voivat siksi kehittää näköalueita.

Ampumapeli tietokoneella
© Shutterstock

Aivot ja lippalakki
© Claus Lunau

Aivot palaavat lapsuuteen

Kaksi kertaa elämässä yhteyksien määrä aivoissa sukeltaa. Ensimmäisen kerran jo nuoruudessa, jolloin aivot kypsyvät ja saavuttavat omat ainutlaatuiset kykynsä.