Shutterstock
Kiljuvat kasvot

13 asiaa, joita et tiennyt painajaisista

Painajaiset voivat johtua esimerkiksi stressistä tai iltaherkuista. Monissa painajaisissa meitä seurataan. Jos sinulla on usein painajaisia, ne voivat olla kroonisia ja aiheuttaa ongelmia.

1. Painajainen on suunniteltu juuri sinulle

Sinun painajaistesi tarkoitus on pelottaa sinua.

Siksi sinun painajaisesi voivat olla jollekulle toiselle aivan tavallisia unia. Samasta syystä ulkopuolisista tuntuu oudolta, kun joku kertoo omasta painajaisestaan.

Aave kurkistaa ovesta
© Shutterstock

2. Tunnet kaikki, jotka ovat mukana painajaisissasi

Olet nähnyt kaikki ne henkilöt, jotka tulevat sinun painajaisiisi.

He voivat olla ihmisiä, jotka olet ohittanut kadulla tai nähnyt televisiossa, mutta täysin vieraita ne eivät ole koskaan.

3. Alkoholi ja stressi laukaisee painajaisia

Painajaisunet ovat yhteydessä unen huonoon laatuun. Siksi sinun kannattaa välttää stressiä ja unohtaa juopottelu, jos et halua nähdä painajaisia. Juuri ennen nukkumaan menoa ei myöskään kannata syödä. Iltapalakin voi aiheuttaa painajaisia, sillä se käynnistää ruuansulatuksen ja häiritsee unta.

Lapsi seisoo sairaalasängyssä
© Shutterstock

4. Kun silmät vilkkuvat

Silmät vilkkuvat painajaisissa

Painajaiset syntyvät REM-unen aikana, jolloin yleensäkin nähdään unia.

Yhteen yöhön mahtuu neljästä viiteen REM-unen vaihetta.

5. Sokeatkin näkevät painajaisia

Sinun ei välttämättä tarvitse nähdä, miltä unien ahdistavat henkilöt näyttävät. Riittää, että haistat henkilön tai kuulet hänen äänensä. Myös sokeat näkevät painajaisia, mutta heidän painajaisensa perustuvat muihin aisteihin kuin näköön.

pistekirjoitus
© Shutterstock

6. Painajaisiin liittyy usein seuraamisen tunne ja hämmennys

Useissa tutkimuksissa on yritetty selvitää, mitä painajaiset useimmiten käsittelevät. Tulokset eivät kuitenkaan ole antaneet yhtä selvää vastausta.

Jotkin painajaisaiheet ovat kuitenkin muita yleisimpiä. Niitä ovat painajaiset, joissa meitä seurataan, joissa me putoamme tai joissa me menetämme läheisen ihmisen..

Painajaiset, joissa esiinnytään alasti julkisesti, ovat myös erittäin yleisiä.

Ihminen putoaa aukkoon
© Shutterstock

7. Painajaiset voivat jäädä päälle

Me heräämme usein kesken painajaisen. Kun uni jää kesken, se jää mieleen, ja siksi painajaisesta voi olla vaikeaa päästä irti.

8. Painajaiset ovat hyväksi

Fyysisesti painajaisunet ovat sinulle eduksi. Näet painajaisia REM-unen aikana, jolloin aivot ohjaavat verenkiertoasi raajojesi suuntaan. REM-uni vahvistaa kehoasi ja puolustuskykyäsi.

Stressihormonit, immuunijärjestelmä ja verenpaine hyötyvät kaikki tämän tyyppisestä unesta. Nuku siis turvallisesti painajaisuniesi läpi – ne tekevät sinulle vain hyvää.

Kummitus pimeässä huoneessa
© Shutterstock

9. Painajaiset synnyttävät taidetta

Painajainen on ollut monen luovan henkilön inspiraation lähde.

Esimerkiksi kauhun mestari Stephen King on saanut ideoita omista painajaisunistaan. Samoin taiteilija Salvador Dalí, joka tunnetaan muun muassa maalauksestaan Muiston pysyvyys – The Persistence of Memory – (kuva).

Dalin surrealistinen maalaus
© Shutterstock

10. Painajaiset voivat muuttua kroonisiksi

Jos näet usein voimakkaita painajaisia, voit kärsiä unen puutteesta.

Englanniksi tilaa kuvataan termillä ”nightmare disorder”. Jos vaiva on paha, ihminen pelkää nukahtamista, koska hän pelkää näkevänsä painajaisia.

11. Jotkut rakastavat painajaisia

Kaikkiin painajaisiin ei liity negatiivisia tunteita.

Unitutkijat ovat jopa tavanneet henkilöitä, jotka ovat olleet pahoillaan siitä, että ovat heränneet kesken painajaisen. Nukkujat voivat kokea ne jännittävinä kuin toimintafilmin.

Toimintakohtaus – räjähdys
© Shutterstock

12. Painajaiset herättävät erilaisia tunteita

Pelko ei ole painajaisissa hallitsevin tunne. Tutkimusten mukaan painajaisista kärsivät henkilöt kokevat useimmiten hämmennystä, syyllisyyttä ja inhoa, ennen kuin he heräävät hiestä märkinä.

Nainen kädet kasvoillaan
© Shutterstock

13. Painajaiset muuttavat käyttäytymistä

Uni, jossa lentokone putoaa tai junaan osuu pommi, saattaa muuttaa ihmisten matkasuunnitelmia tai jopa johtaa siihen, että suunniteltu matka perutaan, todetaan Carnegie Mellon -yliopiston tutkimuksessa.