Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

painajainen

13 asiaa, joita et tiennyt painajaisista

Tunnet omien painajaisiesi hahmot, painajaiset voivat tehdä hyvää terveydelle, ja lisäksi ne voivat muuttua kroonisiksi. Painajaiset eivät ole ainoastaan vaarallisia unia, vaan niiden merkitys on paljon laajempi.

Shutterstock

1. Painajainen on suunniteltu juuri sinulle

© Shutterstock

Sinun painajaistesi tarkoitus on pelottaa sinua. Siksi sinun painajaisesi voivat olla jollekulle toiselle aivan tavallisia unia. Samasta syystä ulkopuolisista tuntuu oudolta, kun joku kertoo omasta painajaisestaan.

2. Tunnet kaikki painajaishahmot

Olet nähnyt kaikki ne henkilöt, jotka tulevat sinun painajaisiisi. He voivat olla ihmisiä, jotka olet ohittanut kadulla tai nähnyt tv:ssä, mutta täysin vieraita ne eivät ole koskaan.

3. Unohda alkoholi ja stressi

© Shutterstock

Painajaisunet ovat yhteydessä unen huonoon laatuun. Siksi sinun kannattaa välttää stressiä ja unohtaa juopottelu, jos et halua nähdä painajaisia. Juuri ennen nukkumaan menoa ei myöskään kannata syödä. Iltapalakin voi aiheuttaa painajaisia, sillä se käynnistää ruuansulatuksen ja häiritsee unta.

4. Kun silmät vilkkuvat

© Giphy

Painajaiset syntyvät REM-unen aikana, jolloin yleensäkin nähdään unia. Yhteen yöhön mahtuu neljästä viiteen REM-unen vaihetta.

5. Sokeatkin näkevät painajaisia

Sinun ei välttämättä tarvitse nähdä, miltä unien ahdistavat henkilöt näyttävät. Riittää, että haistat henkilön tai kuulet hänen äänensä. Myös sokeat näkevät painajaisia, mutta heidän painajaisensa perustuvat muihin aisteihin kuin näköön.

6. Seuraamisen tunne ja hämmennys

© Shutterstock

Useissa tutkimuksissa on yritetty selvitää, mitä painajaiset useimmiten käsittelevät. Tulokset eivät kuitenkaan ole antaneet yhtä selvää vastausta. Jotkin painajaisaiheet ovat kuitenkin muita yleisimpiä. Niitä ovat painajaiset, joissa meitä seurataan, joissa me putoamme tai joissa me menetämme läheisen ihmisen. Painajaiset, joissa esiinnytään alasti julkisesti, ovat myös erittäin yleisiä.

7. Painajaiset jäävät päälle

Me heräämme usein kesken painajaisen. Kun uni jää kesken, se jää mieleen, ja siksi painajaisesta voi olla vaikeaa päästä irti.

8. Painajaiset ovat hyväksi

© Shutterstock

Fyysisesti painajaiset tekevät sinulle hyvää. Aivot ohjaavat verenkiertoa jäseniin, mikä edistää elimistön palautumista. Painajaiset tekevät hyvää niin stressihormoneille ja immuunijärjestelmälle kuin verenpaineellekin. Nuku siis rauhassa ja näe painajaisia – ne tekevät sinulle hyvää.

9. Painajaiset synnyttävät taidetta

Painajainen on ollut monen luovan henkilön inspiraation lähde. Esimerkiksi kauhun mestari Stephen King on saanut ideoita omista unistaan. Samoin taiteilija Salvador Dalí (kuva).

10. Painajaiset voivat muuttua kroonisiksi

Jos näet usein voimakkaita painajaisia, voit kärsiä unen puutteesta. Englanniksi tilaa kuvataan termillä ”nightmare disorder”. Jos vaiva on paha, ihminen pelkää nukahtamista, koska hän pelkää näkevänsä painajaisia.

11. Jotkut rakastavat painajaisia

Kaikkiin painajaisiin ei liity negatiivisia tunteita. Unitutkijat ovat jopa tavanneet henkilöitä, jotka ovat olleet pahoillaan siitä, että ovat heränneet kesken painajaisen. Nukkujat voivat kokea ne jännittävinä kuin toimintafilmin.

12. Painajaiset herättävät monia tunteita

© Shutterstock

Pelko ei ole painajaisissa hallitsevin tunne. Tutkimusten mukaan painajaisista kärsivät henkilöt kokevat useimmiten hämmennystä, syyllisyyttä ja inhoa, ennen kuin he heräävät hiestä märkinä.

13. Painajaiset muuttavat käyttäytymistä

Uni, jossa lentokone putoaa tai junaan osuu pommi, saattaa muuttaa ihmisten matkasuunnitelmia tai jopa johtaa siihen, että suunniteltu matka perutaan, todetaan Carnegie Mellon -yliopiston tutkimuksessa.

Lue myös:

Elimistö

TUNNE ELIMISTÖSI: Nielurisat vangitsevat viruksia ja bakteereja

2 minuuttia
Aivot

Uni on parasta terapiaa

24 minuuttia
Mand vælger at være alene, fordi han formentlig er intelligent.
Älykkyys

Tästä syystä erakot ovat älykkäitä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota