Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aivosoluja, dendriittejä ja aksoneja

Päästä aivosi lomalle – ja terävöidy työssäsi

Inspiroiva ympäristö, uudet ajattelumallit, irtautuminen piintyneistä tavoista ja yllättävät kokemukset lisäävät aivoissasi viestiaineiden määrää – ja tekevät sinusta terävämmän.

Shutterstock / KateStudio

Menetät kykysi suunnitella ja ratkaista monimutkaisia tehtäviä, jos olet loppuunpalanut työssäsi.

Kaikki tietävät, miltä tuntuu kaivata lomalle kauas työpaikalta. Toisaalta myös työsi hyötyy suuresti siitä, että pidät välillä vapaata.

Kun nimittäin palaat lomalta, aivosi ovat muodostaneet uusia yhteyksiä, jotka voivat lisätä luovuuttasi ja tehokkuuttasi.

Uudet kokemukset rakentavat aivoihin uusia siltoja

Suurin ja hyödyllisin loman vaikutus perustuu neuroplastisuudeksi kutsuttuun ilmiöön, joka voi muokata ja vahvistaa aivoja.

VIDEO: Näin neuroplastisuus toimii

Neuroplastisuus on iän myötä heikkenevä kyky, ja aiemmin tutkijat arvelivat, että aivojen hermopiirit eivät aikuisiällä enää luo uusia yhteyksiä.

Monivuotinen tutkimus osoittaa kuitenkin, että aikuisenkin aivot ovat muovautuvat – plastiset – oikeissa olosuhteissa, esimerkiksi lomalla.

Neuroplastisuus muuttaa aivojen rakennetta kolmella tavalla

Teorioiden mukaan loman uudet kokemukset, maisemanvaihdos ja vieraiden kielten ja kulttuurien kohtaaminen kääntävät aivojen autopilotin pois päältä ja aktivoivat muita, uusia hermosoluja.

Myös D-vitamiinilla on osuutensa. Sen määrän lisääntyminen kehossa auttaa muodostamaan uusia synapseja eli hermoliitoksia.

Aivojumpalla on pitkäkestoinen vaikutus

Jos palaat lomalta laukku täynnä uusia elämyksiä, olet tutkimuksen mukaan vahvistanut oppimiseen, muistamiseen, luovuuteen ja kriittiseen ajatteluun liittyviä aivoalueita.

Uudet kokemukset saattavat myös pitkällä aikavälillä auttaa pitämään loitolla Parkinsonin ja Alzheimerin tautia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota