Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Päänsärkylääke saa sinut ottamaan riskejä

Päänsärkylääkkeet vaikuttavat aivoihin, joten ne vaimentavat kivun lisäksi myös pelkoa.

Shutterstock

Parasetamolia on monissa kipulääkkeissä. Tuoreessa Yhdysvalloissa tehdyssä Ohion valtionyliopiston tutkimuksessa todetaan, että parasetamoli ei ainoastaan vaimenna kipua, vaan se lisää myös haluja ottaa riskejä.

Kokeeseen osallistui 500 henkilöä, joista puolet sai parasetamolia suositellun annoksen, toinen puoli sai lumelääkettä. Seuraavaksi henkilöiden riskiottohaluja mitattiin tunnin ajan.

Parasetamoli sai kokeessa benjihypyn tuntumaan vähemmän pelottavalta.

© Shutterstock

Koehenkilöitä pyydettiin puhaltamaan palloon, jotta he saisivat rahaa. Mitä enemmän he puhalsivat, sitä enemmän rahaa he saivat, mutta jos pallo puhkesi, he eivät saaneet voittoaan. Kokeessa kävi ilmi, että henkilöt, jotka olivat saaneet parasetamolia, puhalsivat palloon muita innokkaammin.

Valmiimpia laittamaan kaiken peliin

Kyselytutkimuksessa selvisi myös, että kipulääke sai koehenkilöt suorittamaan pelottavia tehtäviä, kuten benjihyppyjä. Sama suhtautuminen ilmeni siinä, miten henkilöt olivat valmiita laittamaan koko omaisuutensa peliin, kun he löivät vetoa jonkin hevosen puolesta.

Tutkijat arvelevat, että ilmiöllä voi olla myös yhteiskunnallista merkitystä, sillä parasetamoli on yleinen kipulääke. Monet yrittävät lievittää koronaoireita parasetamolilla, ja se on huono juttu, jos he samalla aliarvioivat riskin, että he tartuttavat muita.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota