Opiskelijat kytkivät aivonsa internetiin

Kaksi eteläafrikkalaista opiskelijaa on yhdistänyt aivonsa internetiin ja nähnyt käsivartensa liikkeeseen liittyvän aivotoimintansa nettisivulla. Pian voit ohjata niin uunia kuin puhelintakin vain ajatuksen voimalla.

Brainternet

Tulevaisuudessa voit surffata netissä ajatuksen voimalla. Ensimmäiset aivot on jo yhdistetty nettiin.

© Shutterstock

Kuvittele, että olet matkalla töistä kotiin. Lukitset auton, panet uunin päälle ja lähetät rakkaallesi viestin, että olet tulossa. Ja kaiken tuon teet ajatuksen voimalla.

Kohtaus kuulostaa scifiltä, mutta itse asiassa sen toteutuminen on jo uskomattoman lähellä.

Nyt on ensimmäisen kerran onnistuttu liittämään ihmisen aivot suoraan internetiin. Idean toteutti kaksi opiskelijaa eteläafrikkalaisesta Johannesburgissa toimivasta Witwatersrandin yliopistosta.

Aivoaaltoja voi seurata livenä netissä

Brainternet-hankkeessa koehenkilöillä on kannettava laite, joka rekisteröi aivoaaltoja. Laitteeseen kuuluu päähän asennettava EEG-mittari sekä pieni tietokone ja internetliittymä. Laite striimaa livenä koehenkilön aivotoimintaa nettisivulle, jota tutkijat ja muut asiasta kiinnostuneet voivat seurata.

Näytölle ilmestyy erilaisia viivoja. Älykkään ohjelmiston avulla aivotoiminnan ja liikkeiden välinen yhteys saadaan selville, joten nettisivulla voi seurata, milloin koehenkilö esimerkiksi nostaa käsivarttaan.

Katso, miten opiskelijat striimaavat aivotoimintaa internetiin.

Pian voit ohjata esineitä ajatuksillasi

Tulos saatiin aikaan laitteilla, jotka maksavat muutaman satasen. Lisäksi vaadittiin vain roppakaupalla kekseliäisyyttä.

Kun kerran opiskelijat pystyvät esittämään aivotoimintaansa netissä yksinkertaisin välinein, herää kysymys, mitä tapahtuu, kun it-jätit Google ja Apple ryhtyvät tositoimiin.

Kehittyneet ohjelmat tulevat joka tapauksessa pian, on vain ajan kysymys, milloin ne voivat lukea aivotoimintaa niin tarkasti, että niiden avulla voidaan kytkeä päälle puhelimia, uuneja tai autoja.