ILO IRTI

Tieteen mukaan uusi vuosi kannattaa aloittaa iloisissa tunnelmissa ja hyvällä mielellä.

© Shutterstock
Ihminen - Aivot

Nauti elämästä – se tekee sinulle hyvää

Unohda uudenvuodenlupaukset, ja sekstaile ja bailaa niin paljon kuin sielu sietää. Aivosi haluavat, että nautit elämästä, silloin aivotkin kylpevät mielihyvässä.

Nautintoa voidaan pitää ylellisyytenä, mutta todellisuudessa se on olemassaolon edellytys. Mielihyvän kautta aivosi manipuloivat sinut tekemään välttämättömiä asioita – kuten harrastamaan seksiä ja hankkimaan ystäviä. Kun mielihyvä valtaa aivosi, se lisää hyvinvointiasi. Tässä on tärkeimpien nautinnon muotojen top 3:

1. Aistillinen nautinto ehkäisee kipua

Lajin elinehtoihin kuuluu ehdottomasti syömisen ja juomisen ohella seksi. Siksi aivot palkitsevat meidät äärimmäisellä nautinnolla aina, kun tyydytämme näitä välttämättömiä tarpeita.

Kaikki aistit voimistavat seksuaalista nautintoa, ja esimerkiksi kumppanin äänet ja tuoksut ärsyttävät aivojen orbitofrontaalisen aivokuoren mielihyväkeskusta ja tekevät kokemuksesta entistä nautinnollisemman.

Brittiläisen tutkimuksen mukaan krooniset kivut voivat lievittyä, kun orbitofrontaalinen aivokuori saa sen normaalia toimintaa ylläpitäviä ärsykkeitä.

2. Sosiaalinen nautinto tekee helläksi

Vahvat sosiaaliset siteet, kuten ystävyyssuhteet, ovat ratkaisevan tärkeitä yksilön kyvylle toimia monimutkaisessa yhteiskunnassa.

Vuorovaikutus aktivoi aivojen mielihyväkeskuksia, ja ärsytys saa meidät luomaan ja pitämään yllä tärkeitä yhteyksiä.

Intiimit suhteet kiihdyttävät hellyyshormoni oksitosiinin eritystä. Se vahvistaa ihmisten välistä kiintymystä.

3. Henkinen nautinto onnellistaa

Musiikki, taide, mietiskely ja hyväntekeväisyyden tuottama ilo ovat hyviä esimerkkejä henkisen nautinnon lähteistä. Vaikka se ei ole elintärkeää, se edistää yksilöiden ja lajin säilymistä.

Kanadalaisten tutkijoiden mukaan esimerkiksi musiikki kiihdyttää sitä enemmän mielihyvähormoni dopamiinin eritystä, mitä enemmän se miellyttää.

Lisäksi musiikki aktivoi aivojen keskellä sijaitsevaa mielihyväkeskusta, makaavaa tumaketta, ja voi siten lievittää masennusta.

Lue myös:

Aivot

Vaihdevuodet tekevät sinusta huonomuistisen

1 minuuttia
Aivot

Aivot eivät tunne mitään

0 minuuttia
Aivot

Hiljattain löydetyt solut ohjailevat aivojen tietoliikennettä

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!