Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Wikimedia Commons

Ihminen - Aivot

Saatko vaaleanpunaiset pisteet katoamaan?

OPTINEN HARHA: Katso keskellä olevaa ristiä. Muutaman sekunnin kuluttua huomaat, miten silmäsi huijaavat aivojasi. Mitä pitempään tuijotat, sitä pahempia harhoja näet.

Jos tuijotat intensiivisesti kuvan keskellä olevaa mustaa ristiä, koet, miten vaaleanpunaiset ympyrät hitaasti katoavat. Niiden sijaan vihreä piste alkaa kiertää ristiä.

Mutta oikeasti vihereää pistettä ei ole olemassakaan. Vaaleanpunaiset pisteet eivät katoa, vaan animaatio narraa aivojasi luomaan todellisuuden, joka ei lainkaan vastaa totuutta.

Kaksinkertainen huijaus

Illuusiota kutsutaan nimellä ”Lilac Chaser”. Se huijaa näköäsi ja aivojasi kahdella tavalla:

1: Puuttuvat pisteet

Silmiesi verkkokalvolla on kahdenlaisia aistinsoluja: sauvoja ja tappeja. Ne rekisteröivät värieroja, mutta ne myös väsyvät hyvin helposti. Jos kohde pysyy paikoillaan, ja silmäsi tarkentavat siihen, ympärillä olevat kohteet alkavat hetken kuluttua sulautua taustaan.

Yleensä tästä ei seuraa ongelmia, sillä silmä liikkuu noin kolme kertaa sekunnissa, joten sauvat ja tapit pysyvät hereillä.

Ilmiötä voidaan verrata siihen, että pieni paperi laskeutuisi käsivarrellesi. Havaitsen paperinpalan, kun se koskettaa käsivarttasi, mutta hetken päästä, et enää huomaa sitä. Jos paperi liikkuu hieman, ihosi hermot havahtuvat ja huomaat paperin jälleen.

2: Vihreä piste

Kun silmä ja aivot häivyttävät kuvan, ne korvaavat sen vastakkaisella värillä. Tässä illuusiossa siis vaaleanpunaiset pisteet täytetään vastavärillä, vihreällä, jolloin pisteet häipyvät harmaaseen taustaan.

Lilac Chaser -illuusiossa vaaleanpunaiset pisteet häipyvät vuorotellen ja jättävät jälkeensä harmaan tyhjän tilan. Silmät kuitenkin kompensoivat kadonneen vaaleanpunaisen pisteen, jolloin tyhjä tila näkyykin vihreänä pisteenä.

Lue myös:

Aivot

Tutkijat etsivät hoitoa migreeniin

11 minuuttia
Älykkyys

Älyn tutkijoilta loppuu järki

26 minuuttia
Skærmtid: Lille pige ser på tabletet
Aivot

Tutkijat: Liika ruutuaika haittaa pikkulasten aivojen kehitystä

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota