Wikimedia Commons

Näköharha: Saatko vaaleanpunaiset pisteet katoamaan?

Katso keskellä olevaa ristiä. Muutaman sekunnin kuluttua huomaat, miten silmäsi huijaavat aivojasi. Mitä pitempään tuijotat, sitä pahempia harhoja näet.

tiistai 17. huhtikuuta 2018 teksti Babak Arvanaghi

Jos tuijotat intensiivisesti kuvan keskellä olevaa mustaa ristiä, koet, miten vaaleanpunaiset ympyrät hitaasti katoavat. Niiden sijaan vihreä piste alkaa kiertää ristiä. 

Mutta oikeasti vihereää pistettä ei ole olemassakaan. Vaaleanpunaiset pisteet eivät katoa, vaan animaatio narraa aivojasi luomaan todellisuuden, joka ei lainkaan vastaa totuutta. 

Kaksinkertainen huijaus

Illuusiota kutsutaan nimellä ”Lilac Chaser”. Se huijaa näköäsi ja aivojasi kahdella tavalla: 

1: Puuttuvat pisteet

Silmiesi verkkokalvolla on kahdenlaisia aistinsoluja: sauvoja ja tappeja. Ne rekisteröivät värieroja, mutta ne myös väsyvät hyvin helposti. Jos kohde pysyy paikoillaan, ja silmäsi tarkentavat siihen, ympärillä olevat kohteet alkavat hetken kuluttua sulautua taustaan. 

Yleensä tästä ei seuraa ongelmia, sillä silmä liikkuu noin kolme kertaa sekunnissa, joten sauvat ja tapit pysyvät hereillä. 

Ilmiötä voidaan verrata siihen, että pieni paperi laskeutuisi käsivarrellesi. Havaitsen paperinpalan, kun se koskettaa käsivarttasi, mutta hetken päästä, et enää huomaa sitä. Jos paperi liikkuu hieman, ihosi hermot havahtuvat ja huomaat paperin jälleen. 

2: Vihreä piste

Kun silmä ja aivot häivyttävät kuvan, ne korvaavat sen vastakkaisella värillä. Tässä illuusiossa siis vaaleanpunaiset pisteet täytetään vastavärillä, vihreällä, jolloin pisteet häipyvät harmaaseen taustaan.  

Lilac Chaser -illuusiossa vaaleanpunaiset pisteet häipyvät vuorotellen ja jättävät jälkeensä harmaan tyhjän tilan. Silmät kuitenkin kompensoivat kadonneen vaaleanpunaisen pisteen, jolloin tyhjä tila näkyykin vihreänä pisteenä. 

Testaa ÄO:si:

Tieteen Kuvalehti on julkaissut kenties netin tarkimman, tieteellisesti valikoidun ÄO-testin, joka on kehitetty yleisesti tunnustetun WAIS-III-testin (Wechsler Adult Intelligence Scale III) pohjalta.

Tämän lähemmäs et tarkkaa ÄO-testiä netissä pääse.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: