Näkö pettää: Saatko mantelit pysymään paikoillaan?

Ensi silmäyksellä näyttää siltä kuin kuvassa olevat mantelit liikkuisivat. Ja vielä toisellakin vilkaisulla ne tuntuvat liikkuvan, mutta itse asiassa ne pysyvät aivan paikoillaan. Silmäsi huijaavat aivojasi ja saavat mantelit tanssimaan.

Optinen harha
© Aaron Fulkerson, Flickr

Katso tiettyyn kuvioon asetettuja manteleita. Saatko ne pysymään paikoillaan? Et saa.

Kuva näyttää liikkuvalta animaatiolta, vaikka se on aivan tavallinen liikkumaton kuva. Liikkeen vaikutelma syntyy siitä, että silmäsi huijaavat sinua.

Silmäsi harhailevat nimittäin koko ajan, jotta ne näkisivät mahdollisimman paljon ja havaitsisivat kaikki näkökenttääsi ilmestyvät liikkeet.

Syy siihen, että mantelit näyttävät liikehtivän, on se, että ruskeiden manteleiden ympärillä on toisella puolella musta varjo ja toisella puolella valkoinen varjo.

Kontrastit huijaavat aivoja

Näkö kohdistuu aina kontrasteihin, ja koska niitä mantelikuvassa on kaikkialla, silmillä on kiire siirtyä paikasta toiseen. Siksi aivot tulkitsevat aistimuksen väärin ja luulevat, että kuva liikkuu.

Mantelit siis pysyvät paikoillaan, mutta sinun hortoileva katseesi huijaa aivojasi ja uskottelee niille, että mantelit liikkuvat.

Saat optisen harhan kuitenkin pysähtymään, kun keskität katseesi yhteen manteliin. Jos pidät katseesi aivan paikallaan, muutkin mantelit lopettavat liikehdintänsä.