Näkö pettää: Kumpi kentistä on tummempi – A vai B?
Nurmikko näyttää vihreältä niin aidan edessä kuin takanakin. Tämä johtuu siitä, että näkö ottaa huomioon valon ja varjon määrittäessään värejä. Värit eivät kuitenkaan erotu aina totuudenmukaisesti.

Viereistä kuvaa katsoessa voi näyttää siltä, että ruutu A on musta ja B valkoinen. Ruudut ovat kuitenkin täsmälleen yhtä tummia.
Vaikutelma syntyy siitä, että ruutu B on varjossa ja sitä ympäröivät mustat ruudut ovat varjon vuoksi hieman tummempia kuin musta ruutu A.
Jos aivot välittäisivät kuvan ympäristöstä sellaisena kuin silmä sen näkee, ihmisen olisi vaikeaa erottaa värejä. Vaalea esine, joka on varjossa, voi heijastaa vähemmän valoa kuin tumma esine, joka on auringossa.
Tämän vuoksi vaalea esine voi vaikuttaa tummemmalta. Näköaistimuksen syntyessä valon voimakkuuden vaihtelut voivat jäädä melkein huomiotta, jos ne ovat vähittäisiä.
Syynä on se, että näkö keskittyy selkeisiin eroihin. Kun valo ja varjo vaihtelevat vähitellen, on vaikea huomata, että ruudut B:n ympärillä eivät ole tasaisen tummia.
Aivot myös havaitsevat aina sen esineen, joka on ympäristöään vaaleampi.
Koska ruutua B ympäröivät tummat ruudut ja ruutua A vaaleat ruudut, ruutu B vaikuttaa suhteellisen vaalealta ja ruutu A puolestaan tummalta.