Shutterstock
Hukommelse og pensum

Tehosta muistiasi ennen kokeita

Matematiikan kaavojen ja kirjallisuuden tyylisuuntien muistaminen juuri ratkaisevassa kokeessa on monelle meistä hankala paikka. Lue tästä tieteen vinkit, joiden avulla saat koealueen asiat painumaan mieleesi.

Mikä on reisiluu latinaksi? Montako isotooppia uraanilla on? Ja minä vuonna oli Ranskan vallankumous?

Koeviikolla, yo-kokeissa ja muissa tenteissä pitäisi muistaa vaikka mitä ja saada vielä tieto ulos tiukassa paikassa.

Onneksi tieteellä on vinkkejä niille, jotka haluavat terävät aivot tentteihin. Ja nämä vinkit eivät tarkoita sitä, että aihekokonaisuudet pitäisi vain opetella ulkoa.

Vinkki 1: Tee itsellesi testi

Testaa itsesi

Kun tekee itselleen testin koealueesta, asiat jäävät mieleen paremmin.

© Shutterstock

Useimmat lukevat kokeisiin ja tentteihin vain pänttäämällä asioita päähän yhä uudelleen.

Sinun kannattaa kuitenkin vaihtaa taktiikkaa: testi on tehokas tapa saada selville, muistatko lukemasi myös viikon päästä.

Näin toteaa yhdysvaltalainen muistitutkija Henry L. Roediger III tutkimuksessaan, jossa lukuisten testien avulla todettiin, että ihminen muistaa paremmin, kun hän aktiivisesti palauttaa mieleen lukemansa asiat.

Voit testata itseäsi laatimalla tekstistä kysymyksiä sitä mukaa kuin luet. Kun olet lukenut, voit testata itseäsi ja vastata kysymyksiin – mieluiten monta kertaa. Jos et muista vastauksia, lue aineisto uudelleen ja vastaa sitten kysymyksiin. Toista, kunnes osaat.

Tällä menetelmällä muistat jopa 30 prosenttia paremmin kuin jos vain luet aineiston uudelleen.

Vinkki 2: Muista nukkua

Nukkuva opiskelija

Uni vaikuttaa paljon aivojen kykyyn muistaa asioita.

© Shutterstock

Saattaa tuntua omituiselta, että kokeeseen valmistautuvan pitäisi nukkua pitkään, mutta juuri riittävä uni auttaa selviytymään paremmin tiukassa paikassa.

Kun nukut, aivoillasi on aikaa käsitellä uutta tietoa.

Unen ja muistin välinen yhteys on todistettu tutkimuksissa monta kertaa. Unen puutteen on myös havaittu haittaavan aivojen kykyä keskittyä, omaksua uutta tietoa ja toimia nopeasti.

Muistin toimintaa eivät tehosta ainoastaan hyvät yöunet, vaan juuri ennen tenttiä kannttaa ottaa myös pienet nokoset. Ne auttavat enemmän kuin se, että kuumeisesti luet vielä koko koealueen kerran läpi.

Anna äänesi, ja katso, miten muut nukkuvat ennen tärkeää koetta:

Vinkki 3: Laadi reittisuunnitelma

Laadi reittisuunnitelma

Muistettavien asioiden sijoittaminen mielessä tutun reitin varrelle voi auttaa aivoja muistamaan paremmin.

© Shutterstock

Jos sinun pitää muistaa luetteloita, kuninkaita tai paljon eri sanoja, voit käyttää tekniikkaa, jossa asiat sijoitetaan jonkin tutun reitin varrelle.

Tämä paikkamenetelmä perustuu siihen, että valitset mielessäsi jonkin reitin, jonka tunnet hyvin, vaikkapa reitin kotoa opiskelupaikalle.

Sitten sijoitat muistettavat asiat reitin varrelle. Voit vaikka yhdistää mielessäsi ulko-oven johonkin asiaan ja kadun varrella kasvavan koivun toiseen asiaan.

Kun kaikki muistettavat asiat ovat reitin varrella, kävele reitti mielessäsi. Yhdistä paikka ja asia ja toista reittiä, kunnes osaat kaiken vettä valaen.

Jos sinun pitää muistaa jotakin tietyssä järjestyksessä, on tärkeää, että kuljet reitin mielessäsi samalla tavalla joka kerta.

Koska tuttu reitti on jo valmiiksi säilömuistissasi, opit siihen liitetyt uudet asiat helpommin.

Tutkimus osoittaa, että menetelmä muuttaa aivojen viestintäyhteyksiä ja jopa lyhyt harjoittelu voi parantaa muistia huomattavasti.

Vinkki 4: Nauti auringosta ja syö kalaa

D-vitamiini auttaa aivoja muistamaan paremmin

D-vitamiini auttaa aivoja muistamaan paremmin.

© Shutterstock

D-vitamiinilla on ratkaiseva rooli silloin, kun aivosolut luovat uusia yhteyksiä. Ja uusia yhteyksiä tarvitaan juuri silloin, kun valmistaudutaan kokeeseen.

D-vitamiini edistää uusien hermosolujen syntymistä ja suojaa jo olemassa olevia hermosoluja aivojen muistikeskuksessa, hippokampuksessa.

D-vitamiinin vaikutuksen havaitsivat australialaistutkijat, jotka analysoivat D-vitamiinin puutteesta kärsivien hiirien aivoja.

D-vitamiini myös säätelee immuunijärjestelmää ja verensokeria sekä takaa sen, että suoleen imeytyy ravinnosta tärkeitä aineita. Jos siis haluat menestyä kokeessa, muista huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista.

Vinkki 5: Muista liikkua

Korkea syke auttaa muistia

Fyysinen aktiivisuus auttaa saamaan muistinkin liikkeelle.

© Shutterstock

Kun olet päntännyt koko päivän, keho suorastaan vaatii liikuntaa. Fyysinen aktiivisuus ei ainoastaan anna uutta puhtia, vaan se myös auttaa sinua muistamaan paremmin juuri lukemasi asiat.

Alankomaalaisessa tutkimuksessa todetaan, että liikunnalla on positiivinen vaikutus muistiin.

Fyysisen aktiivisuuden vaikutus muistiin on suurin silloin, kun syke nousee kunnolla noin neljä tuntia opiskelun jälkeen.

Laita siis kokeeseen lukemisen jälkeen lenkkarit jalkaan ja lähde lenkille tai hyppää pyörän selkään tai liiku jollain muulla tavalla.

Artikkeli on ensimmäisen kerran julkaistu 2021.