Pukkaus tekee huonomuistiseksi

Jalkapalloilijoiden toistuva lähikontakti nahkakuulan kanssa heikentää muistia ja aiheuttaa aivoihin vaurioita pitkällä aikavälillä.

Pukkaus TOP

Pukkaaminen voi ratkaista, tuleeko sinusta henkilö, joka voi käydä kaupassa ilman muistilistaa, vai henkilö, jolla on aina avaimet hukassa.

Skotlantilaisen Stirlingin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että jatkuva jalkapallon pukkailu heikentää muistia jopa til 67 prosenttia.

Tutkijat ovat myös sitä mieltä, että iskut voivat aiheuttaa aivoihin pysyviä vaurioita.

Jalkapalloilija hukkaa muistinsa pukkaamalla

Skotlantilaistutkijat laittoivat 19 mies- ja naispuolista jalkapallonpelaajaa pukkaamaan 20 kertaa.

Koehenkilöt ottivat otsallaan vastaan pallon, joka laukaistiin koneesta ihmisen tekemää kulmapotkua vastaavalla voimalla.

Onkohan heillä ongelmia osata kotiin pelin jälkeen? Katso kimara jalkapallon upeimpia pukkauksia täällä:

Seuraavaksi pelaajien piti tehdä muistitesti, jossa heidän tuloksensa oli 41–67 prosenttia huonompi kuin ennen pukkaussarjaa.

Muisti heikkeni kuitenkin vain hetkellisesti, ja kun muistitesti uusittiin vuorokauden kuluttua, pelaajien muisti oli taas ennallaan.

Vaarana pysyvät vauriot

Maailmassa jalkapalloa pelaa 250 miljoonaa ihmistä, ja he pukkaavat palloa keskimäärin kuusi kertaa yhden pelin aikana.

Toistuvat päähän kohdistuvat iskut eivät aiheuta vain lyhytaikaisia muistiongelmia, vaan ne kasvattavat tutkijoiden mukaan myös pysyvien vaurioiden mahdollisuutta.

”Vaikka muutokset eivät jääneet pysyviksi, uskomme, että ne vaikuttavat yleisesti aivojen terveyteen, kun sama tilanne toistuu”, toteaa aivotutkija Magdelena Ietswaart Stirlingin yliopistosta.

TESTAA oma ÄO:si ja muistisi

Tieteen Kuvalehti tarjoaa käyttöön netin kenties tarkimman ja tieteellisesti pätevimmän ÄO-testin, joka on kehitetty yleisesti tunnustetun WAIS-III-testin (Wechsler Adult Intelligence Scale III) pohjalta.

Tätä lähemmäksi tarkkaa ÄO-testiä et pääse muualla.

>> ÄO-TESTI: Testaa ÄO:si laajalla ilmaisella ÄO-testillä, saat oman ÄO-raportin