Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Napaveri vahvistaa muistia

Stanfordin yliopiston tutkimus osoittaa, että lapsen napanuoran veri parantaa hiiren muistia. Havainnolla voi olla merkitystä muun muassa Alzheimerin taudin hoidolle.

Shutterstock

Kun naapurin nimi jatkuvasti haihtuu mielestä eikä autoa enää löydy pysäköintialueelta, tilanteeseen voi auttaa annos vastasyntyneen lapsen napaverta.

Näin ainakin voisi päätellä kokeesta, joka julkaistiin Nature-aikakauslehdessä. Sen mukaan ihmisen napaveri paransi hiirten muistia.

”On hämmästyttävää, että jokin asia veressäsi voi vaikuttaa tapaan, jolla ajattelet”, sanoo Stanfordin yliopiston aivotutkija Tony Wyss-Coray.

Proteiini voitelee aivojen synapseja

Wyss-Coray tutkijaryhmineen eristi vastasyntyneen napaverestä lyhenteellä TIMP2-tunnetun proteiinin.

Kun tutkijat ruiskuttivat proteiinia vanhoihin hiiriin, se näytti kohentavan aivojen muistiin erikoistuneen alueen, hippokampuksen eli aivoturson, solujen toimintaa.

Proteiini todennäköisesti voimisti infomaation siirtoa solujen välillä sijaitsevissa synapseissa eli hermoliitoksissa ja auttoi siten aivosoluja tekemään paremmin yhteistyötä muistitehtävissä.

Vanhat hiiret, jotka olivat saaneet TIMP2-proteiinia, esimerkiksi muistivat paljon paremmin reitin labyrintin halki kuin muut samanikäiset hiiret.

Koe luo valoa alzheimer-synkkyyteen

Vaikka koe tehtiin eläimillä, tulokset ovat lupaavia:

Ensinnäkin aivoturso toimii samalla lailla sekä hiirillä että ihmisillä, ja toiseksi tärkeä muistiproteiini löydettiin juuri ihmisen verestä.

Mahdollisuudet, että havaintoa voidaan tulevaisuudessa käyttää ihmisillä Alzheimerin taudin ja muiden ikääntyessä yleistyvien muistihäiriöiden hoitamiseen, ovat siksi melko suuret.

Ensin tutkijat yrittävät selvittää, missäpäin elimistöä TIMP2-proteiinia syntyy, ja miksi se katoaa iän myötä.

Lue myös:

Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia
Muisti

Oletko utelias? Tiedonjano vahvistaa muistiasi

6 minuuttia
SHUTTERSTOCK
Muisti

Siru aivoissa parantaa muistia

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota