Ihmistaimen kehityksen aikana syntynyt veri eli napanuoran veri sisältää runsaasti muistiproteiinia. Hiirikokeet lupaavat hyviä uutisia ihmisille.

© Shutterstock

Napaveri vahvistaa muistia

Stanfordin yliopiston tutkimus osoittaa, että lapsen napanuoran veri parantaa hiiren muistia. Havainnolla voi olla merkitystä muun muassa Alzheimerin taudin hoidolle.

perjantai 28. huhtikuuta 2017 teksti Mikkel Skovbo

Kun naapurin nimi jatkuvasti haihtuu mielestä eikä autoa enää löydy pysäköintialueelta, tilanteeseen voi auttaa annos vastasyntyneen lapsen napaverta.

Näin ainakin voisi päätellä kokeesta, joka julkaistiin Nature-aikakauslehdessä. Sen mukaan ihmisen napaveri paransi hiirten muistia.

”On hämmästyttävää, että jokin asia veressäsi voi vaikuttaa tapaan, jolla ajattelet”, sanoo Stanfordin yliopiston aivotutkija Tony Wyss-Coray.

Proteiini voitelee aivojen synapseja

Wyss-Coray tutkijaryhmineen eristi vastasyntyneen napaverestä lyhenteellä TIMP2-tunnetun proteiinin.

Kun tutkijat ruiskuttivat proteiinia vanhoihin hiiriin, se näytti kohentavan aivojen muistiin erikoistuneen alueen, hippokampuksen eli aivoturson, solujen toimintaa.

Proteiini todennäköisesti voimisti infomaation siirtoa solujen välillä sijaitsevissa synapseissa eli hermoliitoksissa ja auttoi siten aivosoluja tekemään paremmin yhteistyötä muistitehtävissä.

Vanhat hiiret, jotka olivat saaneet TIMP2-proteiinia, esimerkiksi muistivat paljon paremmin reitin labyrintin halki kuin muut samanikäiset hiiret.

Koe luo valoa alzheimer-synkkyyteen

Vaikka koe tehtiin eläimillä, tulokset ovat lupaavia: 

Ensinnäkin aivoturso toimii samalla lailla sekä hiirillä että ihmisillä, ja toiseksi tärkeä muistiproteiini löydettiin juuri ihmisen verestä. 

Mahdollisuudet, että havaintoa voidaan tulevaisuudessa käyttää ihmisillä Alzheimerin taudin ja muiden ikääntyessä yleistyvien muistihäiriöiden hoitamiseen, ovat siksi melko suuret.

Ensin tutkijat yrittävät selvittää, missäpäin elimistöä TIMP2-proteiinia syntyy, ja miksi se katoaa iän myötä.  

Testaa omat aivosi:

Tieteen Kuvalehti tarjoaa käyttöön netin kenties tarkimman ja tieteellisesti pätevimmän ÄO-testin, joka on kehitetty yleisesti tunnustetun WAIS-III-testin (Wechsler Adult Intelligence Scale III) pohjalta.

Tätä lähemmäksi tarkkaa ÄO-testiä et pääse muualla.

>> TEE ILMAINEN ÄO-TESTI TÄSTÄ 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: