Näin saat supermuistin

Voit saada supermuistin vain kuudessa viikossa. Näin todetaan uudessa tutkimuksessa, jossa esitellään paras menetelmä muistin harjoittamiseen.

Jos treenaat tietyllä tavalla, voit saada supermuistin vain kuudessa viikossa.

© Shutterstock & Thomas Arnoldi

Opi 500 sanaa viidessä minuutissa. Opi uusi kieli viikossa. Opi piin tuhannet desimaalit ulkoa.

Maailman parhaat muistihirmut selvittävät nuo haasteet helposti. He kisaavat joka vuosi siitä, kuka muistaa parhaiten lukusarjoja, pelikortteja, sanoja ja kasvoja.

Nyt tutkijat ovat selvittäneet, että myös sinusta voi tulla muistihirmu, jos treenaat muistiasi oikealla menetelmällä.

Muistihirmu muistaa 70 sanaa

Alankomaalaisen Radboudin yliopiston tutkijat kutsuivat tutkimukseen 23 maailman parasta muistihirmua ja verrokkiryhmän, jonka jäsenet eivät aiemmin olleet harjoittaneet muistiaan.

Ensin tutkijat kuvasivat osallistujien aivot silloin, kun henkilöt olivat rentoutuneita, ja silloin, kun heidän piti muistaa 72 sanaa.

20 minuutin kuluttua muistihirmut muistivat keskimäärin 70 sanaa, kun taas verrokkiryhmän jäsenet pääsivät 40 sanaan. Aivokuvauksista selvisi, että harjaantuneilla muistihirmuilla tietyt yhteydet aivoissa olivat paremmat kuin verrokkiryhmällä.

Aivot muuttuvat

Tämän jälkeen vertailuryhmä jaettiin kuuden viikon ajaksi kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä ei harjoitellut lainkaan, toinen ryhmä treenasi työmuistia, ja kolmas ryhmä harjoitteli niin kutsutulla paikkamenetelmällä puoli tuntia päivässä.

Paikkamenetelmässä sinun pitää kuvitella kulkevasi tiellä eteenpäin. Kulkiessasi sijoitat tien tiettyihin kohtiin ne asiat, jotka sinun pitää muistaa. Kun myöhemmin kuljet mielessäsi saman reitin, muistat asiat.

Harjoitteluajan jälkeen tutkijat huomasivat, että paikkamenetelmällä harjoitelleet henkilöt muistivat melkein yhtä monta sanaa kuin muistihirmut. Lisäksi henkilöt pystyivät muistamaan asiat myös neljän kuukauden kuluttua. Heidän aivojensa yhteydet olivat myös muuttuneet niin, että nyt ne muistuttivat muistihirmujen aivoja.