Näin muistat nimet paremmin

Onko sinullakin vaikeuksia muistaa, oliko uuden työkaverin nimi Riitta vai Liisa? Ei hätää, apua on saatavilla.

Näin painat uuden nimen mieleesi

Anteeksi, mikä sinun nimesi olikaan?

Useimmille on tuttu kiusallinen tilanne, jossa esimerkiksi juhlissa tai työpaikalla tulee esitellyksi uusille ihmisille. Samalla sekunnilla, kun nimi on mainittu, se singahtaa pois mielestä yhtä nopeasti kuin oli tullutkin.

Nimien unohtaminen on onneksi aivan normaalia.

Sinua ei vain kiinnosta

Kansasin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että yksi syy nimien unohteluun on vähäinen kiinnostus uusia ihmisiä kohtaan.

Henkilöt, jotka ovat sosiaalisesti aktiivisempia ja kiinnostuneempia muista ihmisistä ja ihmissuhteista, muistavat yleensä nimet paremmin – siitä yksinkertaisesta syystä, että he tuntevat kiinnostusta ihmisiä kohtaan.

Kyky nimien muistamiseen myös heikkenee iän myötä. Psychology Todayn artikkelin mukaan 85 prosenttia kaikista ”kypsään ikään ehtineistä” ihmisistä tuskailee nimien muistamisen kanssa.

Muistamiskikkoja

Vaikka kukaan ei voi säästyä ikääntymiseltä, on olemassa vinkkejä siihen, miten voit oppia muistamaan nimet paremmin.

Brittiläinen mestarimuistaja Ed Cooke, joka tuli vuoden 2007 World Memory Championships -kilpailussa seitsemänneksi ja joka on perustanut muistiportaalin Memrise, kertoo muutaman tekniikan nimien muistamiseen:

1. Toista nimi

Lausu nimi ääneen, kun kuulet sen ensimmäisen kerran. Kun toistat nimen, aivot ymmärtävät, että olet sosiaalisesti kiinnostunut henkilöstä, mikä vahvistaa kykyäsi muistaa nimi.

1. Kysy, miten nimi kirjoitetaan

Uuden nimen kuulee helposti väärin. Siispä kysy, miten nimi kirjoitetaan. Näin saat aikaa ajatella nimeä ja painaa sen mieleesi.

3. Kysy, mitä nimi tarkoittaa

Jos nimi on harvinainen tai peräisin vieraasta kulttuurista, kysy, mitä nimi tarkoittaa. Näin saat mahdollisuuden yhdistää nimeen kuvan.

4. Tarkastele kasvoja

Paina henkilön kasvot mieleen tarkastelemalla kasvoja Z-kirjaimen muotoisesti.

Katso silmiä, nenää ja kumpaakin suupieltä. Tarkastele, onko henkilön kasvoissa jokin erityinen piirre, jonka avulla hänet on helpompi muistaa seuraavalla kerralla.

5. Yhdistä nimi visuaaliseen ominaisuuteen

Jos työtoverillasi on hauska nenä, voit ajatella: ”Henri, jolla on hauska nenä”.

6. Ajattele julkkista

Jos tapaat henkilön, jolla on sama nimi kuin jollakin julkisuuden henkilöllä, nimi voi painua paremmin mieleen, kun yhdistät nimen kyseiseen julkkikseen – etenkin, jos julkkis on erityinen suosikkisi tai inhokkisi.

7. Hanki tietoja

Kun tapaat henkilön ensimmäisen kerran, et tietenkään voi tietää hänestä kovin paljon. Mitä enemmän tietoa saat henkilöstä, sitä enemmän kuvia voit yhdistää nimeen.

8. Muodosta hauska lause

Yksi menetelmä nimien muistamiseen on muodostaa hauska lause.

Jos henkilön nimi on esimerkiksi Sari Haaparanta, voit muodostaa mielessäsi lauseen kuten ”Sarilla on haapa rannassa”.