Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ihminen - Muisti

Muistin kolme tasoa

Mihin muistaminen perustuu? Miksi toiset asiat muistaa helposti, kun taas toiset unohtuvat heti?

Oppimistapahtuman laadulla on suuri merkitys tiedon tallentumiselle muistiin. Siksi henkilön vireystila ja keskittymiskyky vaikuttavat ratkaisevasti siihen, miten hyvin jokin asia tallentuu muistiin. Jos muistamisen edellytykset ovat huonot, on todennäköistä, että asia unohtuu nopeasti. Myös älykkyydellä ja kyvyllä omaksua uutta tietoa on vaikutusta. Ihmisen aivoissa on niin sanottuja muistialueita, joilla säilytetään omaksuttuja tietoja, taitoja ja erilaisia kokemuksia. Avainasemassa ovat muistijäljet, joiden muodostumisen oletetaan edellyttävän uusien proteiinimolekyylien ja hermosoluyhteyksien syntymistä. Kaikkea tietoa ei tallenneta muistiin samalla tavalla, vaan muistettavan asian laatu määrää, mitä muistin lajia kulloinkin käytetään. Esimerkiksi monet arkiset rutiinitoimet, kuten astianpesukoneen käynnistäminen, onnistuvat vaivattomasti sen tiedon varassa, joka on varastoitu aivojen motoristen alueiden kinesteettiseen eli kehonosien liikkeiden hallinnan mahdollistavaan muistiin. Ihmisellä on myös ”erikoismuisteja”, kuten kuulomuisti. Muisti koostuu kolmesta osamuistista. Sensorinen muisti toimii hyvin nopeasti: aistimista saapuvat ärsykkeet viivähtävät siellä vain millisekunteja. Vain siinä tapauksessa, että sensorinen muisti luokittelee ärsykkeen jollakin tapaa merkittäväksi, se siirtyy pikamuistiin. Ärsyke säilyy pikamuistissa enintään joitakin minuutteja. Jos ärsyke on sellainen, että se kannattaa muistaa pitempään, se tallennetaan pysyvään muistiin. Tallennusprosessin onnistuminen edellyttää keskittymistä, toistoa ja muistamista tukevien mielleyhtymien syntymistä. Tätä vaihetta kutsutaan konsolidaatioksi, ja se on luonteeltaan oppimisprosessi. Se, miten helposti asia on palautettavissa mieleen, riippuu paljolti siitä, miten hyvin se on konsolidoitunut. Kyvyssä tallentaa, säilyttää ja palauttaa mieleen tietoja, taitoja ja elämyksiä on huomattavia yksilöllisiä eroja. Ne eivät johdu kuitenkaan välttämättä fysiologisista syistä vaan asenteesta. Tutkimuksissa on selvinnyt, että opittavaan asiaan innostuneesti ja uteliaasti suhtautuvat henkilöt omaksuvat uusia asioita välinpitämättömiä selvästi paremmin.

Lue myös:

Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia
Woman sleeping
Muisti

Näin tuet muistisi toimintaa

0 minuuttia
Muisti

Erilaiset muistit toimivat aivojen eri alueilla

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota