Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Father and child playing, Building blocks
Ihminen - Muisti

Lapsuudenaikaiset muistot hämärän peitossa

Useimmat eivät muista kolmesta ensimmäisestä elinvuodestaan mitään. Mistä se johtuu?

Varhaislapsuudesta muistetaan paljon enemmän kuin uskotaan. Vanhempien äänten ja kasvojen tunnistaminen, kaurapuuron nieleminen, konttaaminen, käveleminen ja monet muut taidot opitaan kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Myöhemmällä iällä monia näitä taitoja tarvitaan päivittäin. Siitä huolimatta niitä ei mielletä asioiksi, jotka on opittu varhaislapsuudessa. Ensimmäisinä elinvuosina tapahtuneita asioita ei muisteta samalla tavalla kuin myöhempiä kokemuksia, sillä aikuisen ihmisen muisti perustuu pitkälti kieleen. Tapa, jolla asiat painetaan mieleen, edellyttää yleensä sanoja. Vasta noin kolmen vuoden iässä ihmisen kieli on niin kehittynyt, että muisti alkaa toimia samalla tavalla kuin aikuisilla. Muistot voivat olla myös aistikokemuksia, kuten hajuja, jotka palautuvat myöhemmin mieliin epämääräisinä muistikuvina. Sellainen voi olla isoäidin leipoman kakun tuoksu, joka täyttää koko talon, tai kuistilla piippua polttavaa vaaria ympäröivä tupakan haju. Joskus näihin aistimusmuistoihin jopa liittyy tieto siitä, mistä tilanteesta muisto on syntynyt. Tiettyihin tuoksuihin voi liittyä myös joko positiivisia tai negatiivisia tuntemuksia. Joskus aistikokemukset jäävät lähtemättömästi muistiin, jos tapahtuma on ollut lapselle erityisen tärkeä. Kun kerran panee kätensä kuumalle keittolevylle, ei yleensä tee sitä toista kertaa.

Lue myös:

Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota