Shutterstock
muistinmenetys ja aivojen erilaiset muistitoiminnot

Erilaiset muistit toimivat aivojen eri alueilla

Kun ihminen menettää muistinsa, usein vain osa muistista katoaa ja osa toimii edelleen moitteettomasti. Mistä osittainen muistinmenetys johtuu?

Ihmisen muistilla on monia eri muotoja. Vaikka ne normaalisti toimivatkin tiiviisti yhdessä, niiden toimintaan vaikuttavat aivojen eri alueet. Jos jokin aivojen osa tuhoutuu, tuloksena voi siksi olla osittainen muistinmenetys.

Jos esimerkiksi ohimolohkojen sisäosissa sijaitseva aivoturso eli hippokampus on vaurioitunut, ihminen voi menettää suuren osan omaelämäkerrallisesta muististaan niin, että hän ei enää muista omia kokemuksiaan elämästään tietyn ajankohdan jälkeiseltä ajalta. Sitä vastoin hän saattaa yhä muistaa muita asioita, kuten matematiikkaa, kieliä tai yleisiä historian tapahtumia.

Toisaalta taas vauriot Brocan tai Wernicken alueella aivokuoressa – aivojen uloimmassa harmahtavassa kerroksessa – voivat vahingoittaa sitä muistin osaa, joka vaikuttaa sekä puheen ymmärtämiseen että tuottamiseen, mutta jättää jäljelle omaelämäkerrallisen muistin.