Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ihminen - Muisti

Erilaiset muistit toimivat aivojen eri alueilla

Kun ihminen menettää muistinsa, usein vain osa muistista katoaa ja osa toimii edelleen moitteettomasti. Mistä osittainen muistinmenetys johtuu?

Ihmisen muistilla on monia eri muotoja. Vaikka ne normaalisti toimivatkin tiiviisti yhdessä, niiden toimintaan vaikuttavat aivojen eri alueet. Jos jokin aivojen osa tuhoutuu, tuloksena voi siksi olla osittainen muistinmenetys. Jos esimerkiksi ohimolohkojen sisäosissa sijaitseva aivoturso eli hippokampus on vaurioitunut, ihminen voi menettää suuren osan omaelämäkerrallisesta muististaan niin, että hän ei enää muista omia kokemuksiaan elämästään tietyn ajankohdan jälkeiseltä ajalta. Sitä vastoin hän saattaa yhä muistaa muita asioita, kuten matematiikkaa, kieliä tai yleisiä historian tapahtumia. Toisaalta taas vauriot Brocan tai Wernicken alueella aivokuoressa – aivojen uloimmassa harmahtavassa kerroksessa – voivat vahingoittaa sitä muistin osaa, joka vaikuttaa sekä puheen ymmärtämiseen että tuottamiseen, mutta jättää jäljelle omaelämäkerrallisen muistin.

Lue myös:

Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia
Muisti

Muistin kolme tasoa

0 minuuttia
Woman sleeping
Muisti

Näin tuet muistisi toimintaa

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota