Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

D-vitamiini antaa tukea muistille

D-vitamiini voi suojata verkkoja sillä aivojen alueella, joka liittyy muistin toimintaan. Niin totesivat australialaistutkijat uudessa tutkimuksessaan.

Shutterstock

D-vitamiini tehostaa tarpeellisten aineiden imeytymistä suolesta ja osallistuu immuunijärjestelmän toiminnan ja verensokerin säätelyyn. Tutkimuksen mukaan D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä myös aivoissa: siellä se auttaa soluja ylläpitämään yhteyksiä.

Australialaisen Queenslandin yliopiston tutkijat analysoivat D-vitamiinin puutteesta kärsivien hiirien aivoja ja totesivat, että niillä oli vajavaisia hermosoluja ympäröiviä rakenteita, perineuraalisia verkkoja.

D-vitamiini vahvistaa aivoissa perineuraalista verkkoa (vihreä), joka ympäröi hermosoluja.

© Phoebe Mayne/The University of Queensland

Verkko kapseloi hermosoluja ja vakauttaa niiden yhteyksiä. Hiiriltä puuttui suuri osa perineuraalisista verkoista hippokampuksessa, joka toimii muistikeskuksena.

Vitamiini suojaa aivojen verkkoja

Kun hiirien oppimiskykyä testattiin, kävi ilmi, että testistä selvisivät huonoiten ne yksilöt, joilla oli normaalia matalampi D-vitamiinitaso.

Tutkijat olettavat D-vitamiinin antavan hippokampuksen perineuraalisille verkoille suojaa hajottavia entsyymejä vastaan siihen tapaan kuin muillakin aivoalueilla.

Verkot eivät jakaudu aivoihin tasaisesti. Esimerkiksi Alzheimer-potilaan tila voi parantua, kun verkko häviää tietyistä aivojen osista. Siksi tarvitaan tutkimuksia sen selvittämiseksi, miksi verkot ovat erityisasemassa nimenomaan hippokampuksessa.

Lue myös:

Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia
Calender
Muisti

Neljä uskomusta muistista

0 minuuttia
SHUTTERSTOCK
Muisti

Siru aivoissa parantaa muistia

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota