Shutterstock

D-vitamiini antaa tukea muistille

D-vitamiini voi suojata verkkoja sillä aivojen alueella, joka liittyy muistin toimintaan. Niin totesivat australialaistutkijat uudessa tutkimuksessaan.

D-vitamiini tehostaa tarpeellisten aineiden imeytymistä suolesta ja osallistuu immuunijärjestelmän toiminnan ja verensokerin säätelyyn. Tutkimuksen mukaan D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä myös aivoissa: siellä se auttaa soluja ylläpitämään yhteyksiä.

Australialaisen Queenslandin yliopiston tutkijat analysoivat D-vitamiinin puutteesta kärsivien hiirien aivoja ja totesivat, että niillä oli vajavaisia hermosoluja ympäröiviä rakenteita, perineuraalisia verkkoja.

D-vitamiini vahvistaa aivoissa perineuraalista verkkoa (vihreä), joka ympäröi hermosoluja.

© Phoebe Mayne/The University of Queensland

Verkko kapseloi hermosoluja ja vakauttaa niiden yhteyksiä. Hiiriltä puuttui suuri osa perineuraalisista verkoista hippokampuksessa, joka toimii muistikeskuksena.

Vitamiini suojaa aivojen verkkoja

Kun hiirien oppimiskykyä testattiin, kävi ilmi, että testistä selvisivät huonoiten ne yksilöt, joilla oli normaalia matalampi D-vitamiinitaso.

Tutkijat olettavat D-vitamiinin antavan hippokampuksen perineuraalisille verkoille suojaa hajottavia entsyymejä vastaan siihen tapaan kuin muillakin aivoalueilla.

Verkot eivät jakaudu aivoihin tasaisesti. Esimerkiksi Alzheimer-potilaan tila voi parantua, kun verkko häviää tietyistä aivojen osista. Siksi tarvitaan tutkimuksia sen selvittämiseksi, miksi verkot ovat erityisasemassa nimenomaan hippokampuksessa.